U Urugvaju organizovana prva Ljetnja škola crnogorskog jezika i kulture

Crnogorska zajednica iz Urugvaja, koja je bila organizator, školu je namijenila, prije svega, potomcima crnogorskih iseljenika iz cijele Latinske Amerike, pa su je pohađali potomci Crnogoraca iz Argentine, iz provincija Buenos Ajres, Kordoba i Ćako, iz Čilea-grada Santjago de Čile, kao i iz Urugvaja, iz gradova Montevidea i Karmelo

Prva Ljetnja škola crnogorskog jezika i kulture, po ugledu na školu “Crna Gora moja postojbina”, koja se organizuje svake godine na Ivanovim koritima, organizovana je u gradu Karmelo u Urugvaju od 17. do 21. februara.

Crnogorska zajednica iz Urugvaja, koja je bila organizator, školu je namijenila, prije svega, potomcima crnogorskih iseljenika iz cijele Latinske Amerike, pa su je pohađali potomci Crnogoraca iz Argentine, iz provincija Buenos Ajres, Kordoba i Ćako, iz Čilea-grada Santjago de Čile, kao i iz Urugvaja, iz gradova Montevidea i Karmelo.

Foto: crnogorsko-argentinskafondacija.me

U sklopu aktivnosti škole potomci su imali priliku da se kroz razne radionice upoznaju sa istorijom, geografijom, tradicijom, kulturom i jezikom Crne Gore. Takođe, polaznici su imali priliku da se, u sklopu raznih izleta, upoznaju sa životom i radom Crnogoraca koji su živjeli i radili u gradu Karmelo početkom dvadesetog vijeka. Unutar te aktivnosti polaznici su posjetili kamenolom u kojem su Crnogorci radili, kao i spomenik (spomenik crnogorskim rudarima) koji je 2016. godine podigla crnogorska zajednica Urugvaja.

Pohađali su i radionice crnogorske muzike i tradicionalnih igara i upoznali se sa simboličnim dijelom crnogorske kinematografije, piše na sajtu crnogorsko-argentinskafondacija.me.

Foto: crnogorsko-argentinskafondacija.me

U sklopu škole predstavljen je i istraživački rad Dragane Otašević koji govori o intenzivnim odnosima između Crne Gore i potomaka crnogorskih imigranata u Argentini, Urugvaju i Peruu, kao ključnom elementu u očuvanju crnogorskog identiteta na latinoameričkom kontinentu.

Takođe, polaznici su imali priliku da upoznaju i najstariji grad Urugvaja – Colonia de Sacramento koji su osnovali Portugalci daleke 1680. godine.

Organizatori, izuzetno zadovoljni realizacijom prve ljetnje škole, naglasili su da će naredne godine pokušati da, u saradnji sa crnogorskim zajednicama iz okolnih zemalja, sljedeću školu organizuju u nekoj od provincija tih zemalja u kojima postoji značajan broj potomaka Crnogoraca.

Foto: crnogorsko-argentinskafondacija.me

Otvaranju i aktivnostima škole prisustvovali su i otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore u Buenos Ajresu Miljan Mugoša, počasni konzul Crne Gore u Urugvaju Mario Klisić i počasni konzul Crne Gore u Čileu Hoze Tomašević (Santjago de Čile), predsjednik crnogorske zajednice Montevidea Nikolas Klisić i Nora Gopčević ispred crnogorske zajednice iz Buenos Ajresa.

crnogorsko-argentinskafondacija.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!