Bosanskohercegovačka zajednica u Chicagu obilježava Dan nezavisnosti

Organizacija obilježavanja Dana nezavisnosti širom svijeta ima poseban značaj. Ne smijemo zaboraviti 1. mart 1992. godine i stalno trebamo podsjećati na žrtve i stradanja koja su prethodila formiranju današnje Bosne i Hercegovine. Mnogo je života izgubljeno i krvi proliveno da bi naša zemlja opstala. Svi Bosanci i Hercegovci trebaju se boriti za jedinstvenu i suverenu BiH”, ističu iz Udruženja “Friends of Prijedor”

Bosanskohercegovačka zajednica u Chicagu tradicionalno obilježava važne dane iz istorije svoje zemlje, a ovog puta Dan nezavisnosti obilježiće pod potkroviteljstvom Udruženja “Friends of Prijedor”.

“Organizacija obilježavanja Dana nezavisnosti širom svijeta ima poseban značaj. Ne smijemo zaboraviti 1. mart 1992. godine i stalno trebamo podsjećati na žrtve i stradanja koja su prethodila formiranju današnje Bosne i Hercegovine. Mnogo je života izgubljeno i krvi proliveno da bi naša zemlja opstala. Svi Bosanci i Hercegovci trebaju se boriti za jedinstvenu i suverenu BiH. Grupa mladih intelektualaca koju čine Haris Džubur, Semir Delić, Adela Isović, Asja Omeralović, Majda Jakupović, Admir Mehanović, Ahmedin Špijodić i Amina Ahmetović pobrinula se da Dan nezavisnosti bude obilježen u Chicagu i to na veoma visokom nivou. U višesatnom bogatom programu u Depaul Univerzitetu Bosanci i Hercegovci 2. marta uživaće u projekciji dva filma, a prisutnim će se obratiti i specijalni gost Mirsad Duratović, odbornik u Skupštini grada Prijedora. Posebno nam je drago da je inicijativa došla od naših mladih, jer na njima svijet ostaje”, ističu iz Udruženja “Friends of Prijedor”.

Specijalni gost na manifestaciji 2. marta trebao je da bude i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji, nažalost, iz opravdanih razloga neće biti prisutan.

“Željko Komšić u ovom trenutku nije u mogućnosti da dođe u Ameriku. U odgovoru iz njegovog kabineta stoji da je, pored velikih napora i pokušaja, u ovom trenutku nemoguće organizovati i realizovati dolazak gospodina Željka Komšića u Chicago. Nažalost, situacija u zemlji, kao i kriza i problemi u formiranju vlasti, onemogućavaju gospodinu Komšiću odsustvo iz BiH i planirani dolazak u Chicago. On će se 2. marta javiti u Chicago skype-om i poslati čestitku povodom Dana nezavisnosti”, kažu iz Udruženja “Friends of Prijedor”, prenosi Face.ba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!