RSE: Ćerka Putinovog portparola radi u Evropskom parlamentu

Kao pripravnik, Peskova ima neometan pristup zgradama Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu i može prisustvovati svim komitetima i drugim sastancima

Foto: Instagram.com/stpellegrino

Ćerka portparola predsjednika Rusije Vladimira Putina radi kao pripravnica u Evropskom parlamentu u Briselu i ima nesmetan pristup raznim dokumentima Evropske unije, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Jelisaveta Peskova, kćerka Dmitrija Peskova, radi kao pripravnik za Aymerica Chaupradea (Ajmerik Šuprada), francuskog zastupnika Evropskog parlamenta koji je javno podržao aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Njeno ime se pojavljuje na zvaničnoj stranici Chaupradea, a i sam je potvrdio za Radio Slobodna Evropa da je ona dio njegovog tima.

“Gospođa Peskov je sigurno ćerka važne ličnosti u Ruskoj Federaciji, ali kao student, ona nema ništa manje prava od drugih mladih ljudi za obavljanje pripravničkog staža kao dio svojih studija“, napisao je Chauprade u emailu.

Dodaje da ona trenutno ne radi u Rusiji, niti za državnu, ni neku privatnu agenciju.

„Prema tome, to ne može biti sukob interesa u mom mandatu kao člana parlamenta”, napisao je Chauprade.

Chauprade je član i Komiteta za vanjske poslove i pododbora za sigurnost i odbranu, a dio je delegacije parlamentarnog odbora EU-Rusija.

On je bio jedan od međunarodnih posmatrača na referendumu izrežiranom od Moskve koji je održan na Krimu i koji je praćen ruskim vojnim preuzimanjem ovog ukrajinskog poluostrva u martu 2014.

Foto: Instagram.com/stpellegrino

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koju je podržalo 100 država proglasilo je referendum nevažećim.

Nekoliko članova Evropskog parlamenta koje je kontaktirao Radio Slobodna Evropa saopštili su da ne znaju da ćerka visokog ruskog zvaničnika radi među njima.

Sandra Kalniete iz najveće grupe u Parlamentu, Evropske narodne stranke, smatra da je njen rad u ovoj instituciji „nemar“.

“Ovo je kršenje opštih bezbjednosnih pravila Evropskog parlamenta”, rekla je Kalniete.

Petras Austrevicius, iz Liberalne grupe u EP-u, nazvao je njenu poziciju “velikom sramotom na licu Evropskog parlamenta”.

“Nisam mogao vjerovati da Kremlj drži ruku u džepovima i srcu institucija EU”, rekao je Austrevicius za RSE.

Na pitanje RSE, portparolka Peskova je izjavila da ne može potvrditi njeno zaposlenje u Evropskom parlamentu.

Kao pripravnik, Peskova ima neometan pristup zgradama Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu i može prisustvovati svim komitetima i drugim sastancima.

Pošto su kontrole ponekad veoma opuštene sa tek nekoliko realnih provjera, postoji i mogućnost da budu prisutne na skupovima drugih političkih grupa. Ona takođe ima pristup i intranetu (internoj mreži za komuniciranje) Evropskog parlamenta i intranetu partije člana parlamenta kod kojeg radi.

Pripravnici u EP plaćaju se iz budžeta zastupnika parlamenta, koji finansiraju evropski poreski obveznici. Nejasno je koliko je Peskova plaćena, ako je uopšte plaćena.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!