“Naplata” u hotelskoj sobi: Hrvatskoj novinarki posrednik tražio seks u zamjenu za diplomu (VIDEO)

Ja ću svoju uslugu naplatiti hotelom, a ti ćeš se srećno upisati u školu za polaganje i bićeš mi zahvalna. Kada rezervišem hotel, javim ti se, rekao je u prepisci novinarki, koja ga je zatim upitala može li prvo dobiti diplomu

Foto: Printscreen

Već drugi mjesec zaredom Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu potresa afera s lažnim diplomama, koju su pokrenuli novinari portala Žurnal.

Novinarka Provjerenog Ana Malbaša odlučila je da stupi u kontakt s čovjekom koji je već u policijskim dokumentima naveden kao posrednik, ali uprkos tome nije se nimalo pritajio, već i dalje neometano radi ovaj posao. Ponudio je svoju uslugu, a u zamjenu za diplomu tražio je od nje da s njim stupi u seksualni odnos, prenosi Dnevnik.hr.

„Možeš ti za šta god oćeš, samo donesi pare. Samo novce, hoćeš li letjeti u svemir, hoćeš da ti sredim da budeš astronaut… Zavisi kakva si. Ako si mačka, mogu ti sredit’, ako nisi, ništa. Pošalji mi svoju sliku na Viber, ako mi se svidiš, riješiću ti u pola cijene”.

“A koliko je to u pola cijene?”

“Dogovorićemo se kad se vidimo. Slikaj se na ogledalu sa sviju strana i pošalji i onda ćemo razgovarati“, rekao je posrednik u telefonskom razgovoru s novinarkom. 

Prema dokumentima bosanskohercegovačke SIPA-e, ljudi koji su evidentirani kao posrednici, među kojima je i novinarkin sagovornik, nisu radili samo za osobe s teritorija te države, već i s ljudima iz Hrvatske. Novinarka se nastavila da se dopisuje s posrednikom, a on je od nje tražio sliku kako bi vidio isplati li mu se truditi.

”Ja ću svoju uslugu naplatiti hotelom, a ti ćeš se srećno upisati u školu za polaganje i bićeš mi zahvalna. Kada rezervišem hotel, javim ti se”, rekao je u prepisci novinarki, koja ga je zatim upitala može li prvo dobiti diplomu.

„Pa nije diploma na grani! Prvo ću ispuniti svoje pa ćeš ti svoje”, odgovorio joj je posrednik.

Novinarka emisije Provjereno uspjela je da dođe i do čovjeka iz vazdušne luke Dubrovnik koji tvrdi da je dobro upoznat sa svim detaljima nabave diploma po koje su, tvrdi on, krajem 2017. u Bosni i Hercegovini kupovali neki od njegovih kolega.

„Proces je bio kranje jednostavan – pođeš, prvi put se upišeš, drugi put pođeš, odneseš pare, uzmeš diplomu, i to je to, ti si vatrogasac. Nikakvo se učenje nije spominjalo niti ikakvi predmeti, samo pare i to je to”, prepričava tajni izvor.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!