Učenik u zadarskoj školi drugarici žigosao slovo “U”: Sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša

Djevojkin otac Adem Shala, istaknuti član albanske zajednice u Zadru, je. revoltiran ovim nemilim događajem, o svemu obavijestio medije. “Mene čudi kako to da niko iz škole nije zvao policiju ili Hitnu pomoć. Riječ je o dvoje učenika koji su povrijeđeni užarenim predmetom i kojima je rečeno da su ustaše. Imao sam već slučaj da je starija ćerka, koja je takođe išla u ovu školu, s nastave došla krvava kući i ni tada niko nije zvao policiju ni Hitnu pomoć. Problem je u cijeloj školi. Zašto ne zovu Hitnu pomoć ili ne prijave policiji kad se dogode ovakve stvari? Ne razumijem šta se događa u školi”, rekao je vidno uzrujan otac

Foto: Zadarskilist.hr

U zadarskoj Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi na Puntamici učenik prvog razreda užarenim predmetom u obliku slova ‘U’ opekao i doslovno žigosao školsku drugaricu i druga.

Sve se dogodilo za vrijeme nastave.

Djevojka je pretrpjela dvije opekotine na ruci, dok je mladić opečen po vratu.

“Taj učenik je sjedio iza mene u klupi i nekakvim  vrućim predmetom pritisnuo mi je desnu ruku i napravio mi opekotinu u obliku slova ‘U’. Imam još jednu opekotinu na ruci jer me opekao više puta. Opekao još jednog dečka koji je sjedio do mene u klupi. Nakon što me opekao rekao mi je: ‘Sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša’, ispričala je za Zadarskilist.hr 15-godišnjakinja, koja je u školu, na sastanak sa direktorom, stigla s ocem Ademom Shalom.

BILO MU JE DOSADNO

Na pitanje zašto je to učinio, ispričala je kako joj je rekao da je to napravio jer mu je bilo dosadno i da mu je to zezancija.

“Isprva nisam smjela reći profesorici šta se dogodilo jer mi je jedna djevojka iz razreda zaprijetila da će me povrijediti i objesiti ako ikome kažem,  jer se to radi drukerima. Ali, kad smo došli na čas fizičkog vaspitanja, bila sam u odjeći kratkih rukava i profesorica je primijetila kako imam opekotinu na ruci i upitala šta je bilo. Tada sam rekla šta se dogodilo i sve nas je poslala kod pedaga koja mi je namazala ruku i nazvala razrednu”, ispričala je vidno uplašena učenica koja je poslijepodne bila kod ljekara gdje joj je rečeno da će trag žigosanja ostati zauvijek na koži.

Uz nju je juče u školi bio i njen otac Adem Shala, istaknuti član albanske zajednice u Zadru, koji je revoltiran ovim nemilim događajem o svemu obavijestio medije.

“Mene čudi kako to da niko iz škole nije zvao policiju ili Hitnu pomoć. Riječ je o dvoje učenika koji su povrijeđeni užarenim predmetom i kojima je rečeno da su ustaše. Imao sam već slučaj da je starija ćerka, koja je takođe išla u ovu školu, s nastave došla krvava kući i ni tada niko nije zvao policiju ni Hitnu pomoć. Problem je u cijeloj školi. Zašto ne zovu Hitnu pomoć ili ne prijave policiji kad se dogode ovakve stvari? Ne razumijem šta se događa u školi”, rekao je za Zadarskilist.hr vidno uzrujan otac.

ŠKOLA NIJE ZVALA NI POLICIJU NI HITNU

Roditelje sve troje učenika pozvao je sinoć direktor Jozo Dragić i svi su iznijeli svoje gledište događaja.

“Žao mi je zbog ovoga što se dogodilo. Oni su se izmirili jer to nije bio tako velik incident. Nakon događaja nismo odmah zvali policiju jer su se učenici već u jutarnjim satima, neposredno nakon događaja, izmirili. Takođe, na sastanku s roditeljima su opet svi iznijeli svoju priču, a učenik koji je to učinio se izvinio. Situacija se smirila i svi rekli da će doći na nastavu”, rekao je Dragić za Zadarskilist.hr.

Dodao je kako je na sastanak došla i policija i da su uzeli izjave svih uključenih u incident. Istakao je da je riječ o lakšim tjelesnim povredama učenika.

“Ovo je velika škola, a zadnjih godina imamo jako puno učenika koji se školuju po posebnom programu i incidenti se događaju. Odmah za četvrtak sam sazvao razredno vijeće na kojem ćemo odlučiti o pedagoškim mjerama prema učeniku, odnosno o sankcijama koje prema pravilniku slijede za ovakvo ponašanje, a to bi moglo čak biti i ukor pred isključenje”, rekao je Dragić.

Nakon sastanka Zadarskilist.hr je opet razgovarao s Ademom Shalom koji im je rekao kako mora ćerku da odvede u Hitni bolnički prijem kako bi se povrede evidentirale i da će podići kaznenu prijavu.

RAVNATELJ NIJE POZVAO POLICIJU

Kada je Zadarskilist.hr prvi put zvao policiju kazali su im da nisu imali saznanja o tom događaju i da im je poziv novinara Zadarskog lista bio prva informacija o njemu. Tek poslije sinoćnjeg sastanka potvrdili su kako imaju saznanja o ovom događaju i je događaj u obradi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!