Preživjela je holokaust, čuvala špijunsku vilu, sa 97 pjeva u hevi metal bendu: Upoznajte Inge Ginsberg (VIDEO)

Moj najveći talenat nije pjevanje. To je preživljavanje. Stigla sam u Švajcarsku kao izbjeglica 1942. godine, a zatim sam čuvala špijunsku vilu u Luganu za tajnu službu, rekla je ona i dodala: Važno je da ostanete aktivni i da se okružite mladim ljudima i nastavite da probate stvari koje nikada ranije niste radili

Foto: Printscreen/The New York Times

Jevrejka rođena u Austriji, Inge Ginsberg (97), koja je preživjela Holokaust, posljednjih godina pjeva u hevi metal bendu, ali po sopstvenim riječima, njen najveći talenat nije pjevanje, već preživljavanje.

Po profesiji je novinarka i pisac, ali se tokom posljednjih nekoliko godina izdvojila kao pjevačica metal benda Inge i Triton kings (Inge&TritoneKings).

Det metal (death metal) je ekstremniji žanr hevi metala koji se iz treš metala razvio u drugoj polovini osamdesetih, a Inge je u švajcarskoj emisiji “Ja imam talenat” progovorila o svom životu.

Foto: Printscreen/The New York Times

“Moj najveći talenat nije pjevanje. To je preživljavanje. Stigla sam u Švajcarsku kao izbjeglica 1942. godine, a zatim sam čuvala špijunsku vilu u Luganu za tajnu službu”, rekla je ona i dodala: “Važno je da ostanete aktivni i da se okružite mladim ljudima i nastavite da probate stvari koje nikada ranije niste radili”.

Njujork Tajms je uradio mini dokumentarac o Inge u kojem ona priznaje: “Ne mogu da pjevam. Ne mogu da iznesem melodiju. Hevi metal radi tako to samo moram da kažem riječi”.

Ona piše poeziju i na engleskom i njemačkom recituje svoje pjesme kroz hevi metal melodije, prenosi “Kurir”.

Inge Ginsberg rođena je u Beču 1922. godine u dobrostojećoj jevrejskoj porodici, ali 20 godina kasnije, na vrhuncu nacističke vladavine, njihova idila nestaje. Njen otac pobjegao je u Englesku, a majka je predala svoj nakit prijatelju da bi prokrijumčario porodicu Švajcarsku, gdje su ih smjestili u izbjeglički logor. Inge je tada čuvala špijunsku vilu američke tajne službe, postavljene da špijunira naciste.

Foto: Printscreen/The New York Times

“Sloboda je zaista tu. Ali, moraš biti jak. Da biste bili slobodni, ne možete nikoga da krivite za vaše odluke i potrebna su vam oba ramena”, rekla je ona.

Inge se kasnije udala za muzičkog kompozitora Otoa Kolmana i neko vrijeme radila je u Holivudu prije nego što je napustila biznis, jer je, kako kaže, “sve bilo lažno”.

Govoreći u dokumentarnom filmu o tome šta drugi misle o njenim hevi metal ambicijama, odgovorila je u tom stilu: “Iskreno, draga moja, nije me briga. Ne zanima me”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!