Turska: Prodavali lažne crnogorske pasoše, prevareno najmanje 1.000 građana

Kako piše list “Daily sabah”, riječ je o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja je tražila od naivnih građana da plate za “crnogorsko državljanstvo” između 7.000 i 12.000 eura

Foto: Fokuspress

Turske vlasti pokrenule su istragu protiv grupe prevaranata koji su prevarili na stotine građana prodavši im lažne crnogorske pasoše.

Prema pisanju turskih medija, tačan broj prevarenih građana nije poznat, ali se pretpostavlja da ih je najmanje 1.000.

Kako piše list “Daily sabah”, riječ je o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja je tražila od naivnih građana da plate za “crnogorsko državljanstvo” između 7.000 i 12.000 eura, prenosi Oslobodjenje.ba.

Akan Suver, koji je od 2008. bio počasni generalni konzul Crne Gore u Istanbulu, rekao je za taj list da vlasti ne mogu mnogo da urade na pronalasku prevaranata, jer njihove žrtve nemaju dokaze protiv njih.

“Oni su otišli tamo svojom voljom i dobrovoljno dali svoj novac”, izjavio je Suver.

On je pojasnio da su prevaranti otvorili “savjetodavnu agenciju” u blizini službene zgrade Generalnog konzulata Crne Gore u naselju Bešiktaš, na evropskoj strani Istanbula, i zaposlili na desetine ljudi.

Suver je dodao da su prevaranti imali svoje kancelarije na mnogim mjestima, pod različitim imenima, uključujući i neke turističke agencije, tvrdeći da pružaju konsultantske usluge za postupak dobijanja viza i državljanstva.

On je podsjetio javnost da građani Turske mogu da otputuju u Crnu Goru bez vize i da ostanu u toj zemlji do 90 dana.

“Oni koji žele da idu u Crnu Goru ne trebaju posrednike”, podsjetio je Suver.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!