Skupština izglasala: Kosovo dobilo vojsku (VIDEO)

Ovim zakonom Kosovske sigurnosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom” i dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama, javlja Anadolija.

Za Zakon o KBS-u sa ukupno 45 amandmana glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova. Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti.

Ovim zakonom Kosovske sigurnosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom” i dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”. 

Prethodno je usvojen i Zakon o Ministarstvu odbrane, a nakon Zakona o Kosovskim sigurnosnim snagama izglasan je i Zakon o službi u Kosovskim sigurnosnim snagama pa je tako Skupština Kosova usvojila paket zakona i završila transformciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku.

Počasni gosti na sjednici Skupštine su predsjednik Kosova Hashim Thaci i komandant Kosovskih sigurnosnih snaga, general-pukovnik Rrahman Rama. U loži skupštinske sale sjede pripadnici KBS-a.

FORMIRANJE VOJSKE JE KRŠENJE MEĐUNARODNIH DOKUMENATA

Formiranje vojske Kosova službeni Beograd vidi kao kršenje međunarodnih dokumenata i, pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN, naglašava da međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) moraju spriječiti i razoružati sve albanske trupe, dok vlasti u Prištini taj čin nazivaju “dostojanstvom i ponosom nezavisnosti teritorijalnog integriteta Republike Kosovo”.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je, prema izvještajima kosovskih medija, odjeven u odoru Kosovskih sigurnosnih snaga (BSK), u kasarni “Adem Jashari” kod Prištine “čestitao novu misiju pripadnicima BSK”.

Thaci je, kako prenose prištinski mediji na albanskom, ponudio garanciju “svim građanima, naročito onima srpske nacionalnosti, da će nove snage služiti svim građanima Kosova”.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj napisao je danas na Facebooku da Prištinu samo nekoliko trenutaka dijeli od, kako je naveo, “istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče kako je “veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu”, ocijenivši da je problem to što Srbiji na Kosovu nameću “dijelom Albanci, a dijelom dio svijeta”, prenosi Hina.

VUČIĆ: U POTPUNOJ SUPROTNOSTI SA SVIM MEĐUNARODNIM AKTIMA

“To mi je noćna mora, to mi je najveća muka, s tim legnem, s tim se budim, a ne spavam mnogo. To mi je najveća muka zato što znam koliko smo se borili da sačuvamo mir i stabilnost”, rekao je sinoć Vučić na predizbornom skupu vladajuće Srpske napredne stranke uoči lokalnih izbora u četiri opštine 16. novembra.

Vučić kaže  kako “ne razumije da bilo ko u svijetu može odobriti formiranje kosovske vojske”, koja je, kako tvrdi, “u potpunoj suprotnosti sa svim međunarodnim aktima”.

“Ili se svi prave da to ne vide”, rekao je Vučić.

ZASTAVE SAD U PRIŠTINI, ZASTAVE SRBIJE U MITROVICI

Istovremeno, na Kosovu se tokom ove sedmice, postepeno, stvarala pobjedonosna atmosfera da formiranjem kosovske vojske Priština dobija još jedan adut državnosti, nezavisnosti i državnog integriteta. 

Kosovski mediji prenose kako je Priština od ranije ukrašena velikim brojem zastava SAD-a, a jutros su na ulicama i glavnom trgu, pored albanske, postavljene su i zastave Njemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske.

A terase i lokali duž šetališne zone u sjevernom dijelu Mitrovice ukrašeni su sinoć zastavama Srbije, javlja Tanjug, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!