SAD: Selmiru Salkanoviću iz BiH prijeti pet godina zatvora i novčana kazna jer je na prevaru htio da ostane u Americi

U prevari je učestvovala i njegova sestra Salena Dedić. U optužnici se navodi da su njih dvoje podmitili američku državljanku sa 5.000 dolara kako bi se udala za Salkanovića

Državljanin BiH koji privremeno boravi u američkoj saveznoj državi Iowa, Selmir Salkanović (27), priznao je pokušaj prevare kako bi dobio dozvolu za stalni boravak u SAD-u.

U prevari je učestvovala i njegova sestra Salena Dedić.

U optužnici se navodi da su njih dvoje podmitili američku državljanku sa 5.000 dolara kako bi se udala za Salkanovića.

Salkanoviću prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara. Američki federalni sud će uskoro odlučivati o visini kazne.

Dedić i Salkanović su američkoj državljanki dali pet čekova u  ukupnom iznosu od 1.250 dolara, kao i stariji model vozila “ford taurus”.

Salkanovićeva turistička viza je isticala i trebao je da bude vraćen u BiH. No, on je sklopio brak sa američkom državljankom tokom juna 2017. godine, a odmah zatim je živio odvojeno od svoje supruge.

Na osnovu ovog braka Salkanović je dobio dozvolu za privremeni boravak u SAD-u koja bi, prema američkim zakonima, nakon dvije godine prešla u dozvolu za stalni boravak.

U optužnici se navodi i da je Salkanovićeva sestra američkoj državljanki dala papire koje je trebala da ispuni na osnovu kojih bi Salkanović ostao da živi u SAD-u. Američka državljanka je ispunila te papire i napisala pismo podrške na osnovu kojeg je imigracijski status Salkanovića trebao da bude promijenjen.

Optužnica protiv Salkanovića i njegove sestre podignuta je u oktobru ove godine, piše Fokus.ba.

Oboje su priznali krivicu, prenose američki mediji.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!