Kosovo nije primljeno u Interpol (VIDEO)

Za prijem Kosova u članstvo Interpola u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56, a uzdržana su bila 22 delegata. Poslije pauze koja je uslijedila, za prijem Kosova glasalo je 68, protiv je bio 51, a uzdržano 16 delegata

Kosovo nije dobilo dovoljno glasova za članstvo u Interpolu, odlučila je u utorak Generalna skupština svjetske policijske organizacije, prenose mediji.

Informaciju je na svom Twitter nalogu potvrdio i Interpol.

Za prijem Kosova u članstvo Interpola u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56, a uzdržana su bila 22 delegata.

Poslije pauze koja je uslijedila, za prijem Kosova glasalo je 68, protiv je bio 51, a uzdržano 16 delegata.

Da bi Kosovo postalo punopravna članica neophodna je bila dvotrećinska većina glasova.

Vijest je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je “rezultat za glasanje o prijemu Kosova u Interpol za Srbiju veoma dobar”.

JOŠ DVA NEUSPJELA POKUŠAJA

“Bili smo umereni optimisti i nadali se dobrom rezultatu, a rezultat je veoma dobar. Oni u prvom krugu nisu dobili ni većinu glasova, a nisu bili ni blizu dvije trećine. To govori o raspoloženju u svijetu. Srbija je osnažila svoju poziciju u svijetu, ali ne smijemo da budemo euforični”, rekao je Vučić.

Informaciju je prethodno saopštio ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović – preko fotografije zasjedanja Interpola napisao je: “Pobjeda”.

“Ovo je bio i veliki ispit za Interpol i mislim da je jedan dio zemalja razumio da bi se ovim politizovala ova organizacija, da bi prestala da bude policijskai važna, da bi postala političko tijelo, a to smo svi željeli da izbegnemo”, rekao je Stefanović.

VLADA KOSOVA: DIVLJA KAMPANJA SRBIJE

U prvim reakcijama iz Prištine, za neuspjeh Kosova okrivljen je službeni Beograd.

Vlada Kosova je izrazila “duboko razočarenje” što je Kosovu onemogućeno da postane dio svjetske porodice policije koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

“Divlja kampanja Srbije je još jednom dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa s Kosovom, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko”, navodi stav Vlade Kosova prištinska Koha.

Prema njihovom saopštenju, “glasanje protiv prijema Kosova u Interpol koristi samo zločincima i kriminalcima”.

“Kosovo će nastaviti konsolidaciju svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola”, navodi se iz Vlade Kosova, prenosi Al Jazeera.

DEDA: BOLJE DA SMO SE NA VRIJEME POVUKLI

Delegat u kosovskom parlamentu Ilir Deda smatra da je bilo bolje povući se iz nadmetanja ako se znalo da nema dovoljno podrške.

“Neuspjeh ulaska u Interpol je još jedan udarac koje je Kosovo dobilo, poslije debakla oko članstva u UNESCO-u. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasala protiv toga da Kosovo ostane izvan globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika, bolje je bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se znalo da nema dovoljne podrške, nego da imamo takav poraz”, rekao je Deda, prenosi RTK.

Oglasilo se i američka Ambasada u Prištini, izrazivši razočarenje takvom odlukom Interpola.

“Izuzetno smo razočarani rezultatom glasanja Interpola. Uvijek se radi o boljoj sigurnosti na Balkanu, Evropi i svijetu. S ovakvim ishodom svi gubimo. Kosovo treba ostati usredotočeno na svoju evropsku budućnost i koordinirano sa svojim saveznicima”, poručuje Ambasada SAD-a na Kosovu.

Kosovo je do sada dva puta pokušalo da uđe u članstvo Interpola, 2010. i 2015. godine.

Prošle godine je od toga odustalo neposredo uoči održavanja Generalne skupštine svjetske policijske organizacije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!