MEE: Tijelo novinara izrezano na 15 djelova, iz Turske ih iznio tjelohranitelj saudijskog princa

Bin Salmanom, napustio je Istanbul 2. oktobra, nakon što je Khashoggi ubijen, i odletio privatnim avionom u 18:20 sati. Njegove torbe nisu pregledane, jer je prošao kroz VIP ložu na aerodromu Ataturk, a nije pregledan ni avion, jer je odletio prije nego što se saznalo za nestanak novinara

Foto: Al Jazeera

Turske vlasti vjeruju da su djelovi tijela ubijenog novinara Jamala Khashoggija iznijeti iz Turske i da je to uradio jedan od tjelohranitelja saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, rekli su izvori za Middle East Eye (MEE).

Vjeruje se da je Maher Abdulaziz Mutrib, obavještajac koju se sumnjiči da je uključen u ubistvo saudijskog novinara, iznio dijelove tijela u velikoj torbi, navode izvori.

Mutrib, koji se često može vidjeti na putovanjima s Bin Salmanom, napustio je Istanbul 2. oktobra, nakon što je Khashoggi ubijen, i odletio privatnim avionom u 18:20 sati.

“TIJELO IZREZANO NA 15 DJELOVA”

Njegove torbe nisu pregledane, jer je prošao kroz VIP ložu na aerodromu Ataturk, a nije pregledan ni avion, jer je odletio prije nego što se saznalo za nestanak novinara.

Drugi avion je pretražen temeljito, ali ništa nije pronađeno, navode izvori.

Činilo se da je Mutrib, koji ima diplomatski pasoš, u žurbi, dodaju.

Anonimni saudijski zvaničnici rekli su za medije da je tijelo zamotano u tepih i predano “lokalnim saradnicima”, kako bi ga se riješili.

Međutim, turski izvor je rekao za Middle East Eye da je tijelo novinara izrezano na 15 dijelova i da nije bilo zamotano u tepih.

Turske vlasti žele naći bar jedan dio Khashoggijevog tijela.

“TUŽILAC SKUPIO DOVOLJNO DOKAZA”

Već danima policija istražuje određena mjesta, kao što su konzulat i rezidencija generalnog konzula u Istanbulu, koji je napustio Tursku.

Prateći kretanje sumnjivog kombija, istražitelji su počeli pretraživati i šumske predjele u predgrađu Istanbula.

MEE navodi da je turski tužilac skupio dovoljno dokaza da optuži za ubistvo svakog od 15 članova tima koji je stigao u Istanbul.

Međutim, čeka pronalazak tijela, ili barem dio tijela, prije nego što objavi svoj izvještaj.

Saudijska Arabija je saopštila da je Khashoggi umro tokom “tuče” u konzulatu i da je zbog toga uhapsila 18 osoba, ali nije priznala tvrdnje Ankare da je novinar mučen, ubijen i raskomadan, a njegovo tijelo sakriveno.

NEUVJERJIVO OBJAŠNJENJE IZ RIJADA

Rijad nije priznao ni navode provladinih medija u Turskoj da je grupa od 15 osoba poslana iz Saudijske Arabije u Istanbul da ubije Khashoggija, koji je posljednji put viđen 2. oktobra, kako ulazi u saudijski konzulat po dokumenta za vjenčanje.

Brojne zemlje i međunarodne organizacije izrazile su sumnju u vjerodostojnost tvrdnji Rijada, prenosi Al Jazeera.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će u utorak objaviti detalje turske istrage o smrti Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!