Stoltenberg: Od prijema u NATO strane investicije u Crnoj Gori udvostručene

Stoltenberg je poručio da je Crna Gora primjer kako članstvo u NATO pozitivno utiče na njenu ne samo sigurnost, nego i ekonomski prosperitet

Jens Stoltenberg (Foto: Printscreen)

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je poručio da je Crna Gora primjer kako članstvo u NATO pozitivno utiče na njenu ne samo sigurnost, nego i ekonomski prosperitet.

„Od 1999. godine 13 zemalja se pridružilo Alijansi, pomažući u širenju demokratije, stabilnosti i prosperiteta u Evropi. Od kada se Crna Gora pridružila prošle godine, strane investicije od zemalja Alijanse su se tamo udvostručile”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu uoči sjutrašnjeg početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO.

Istakao je da NATO ostaje posvećen stabilnosti i bezbjednosti ovog „važnog dijela Evrope“.

Govoreći o Makedoniji, generalni sekretar je kazao da su budno pratili konsultativni referendum.

„Razgovarao sam sa premijerom Zoranom Zaevom juče i ostaćemo u bliskom kontaktu. Pozdravljam ‘da’ glas na referendumu. Na Skoplju je da donese odluku o svojim narednim koracima. NATO je spreman da dočeka zemlju kao našu 30. članicu. Ali, jedini način je da se primijeni sporazum o imenu. Nema drugog načina za članstvo u NATO“, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da su već počeli pregovori sa Makedonijom i da očekuje da budu okončani do januara sljedeće godine.

Stoltenberg će sljedeće nedjelje posjetiti region, a osim Beograda obići će Zagreb i Ljubljanu. 

„A u Srbiji ću prisustvovati našoj najvećoj vježbi za upravljanje posljedicama katastrofe, na kojoj će učestvovsti 40 zemalja. Ovo je prva takva vježba čiji će domaćin biti Srbija, što odražava snažno i veoma cijenjeno partnerstvo između Srbije i NATO,“ kazao je generalni sekretar.

On je kazao da će tema razgovora sa srbijanskim vlastima biti i posljednje tenzije na Kosovu, poručujući da se mora poštovati sporazum Beograda i Prištine. 

Ministri će naredna dva dana raspravljati i o napretku na polju jačanja odbrane i odvraćanja.

„Ostajemo zabrinuti zbog manjka ruskog poštovanja svojih međunarodnih obaveza, uključujući Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (IMF). Sporazum je ključan element za našu bezbjednost. Sada je ovaj Sporazum ugrožen zbog ruskih akcija. Nakon godina negiranja, Rusija je nedavno priznala postojanje novog raketnog sistema nazvanog 9M729. Rusija nije dostavila nikakve pouzdane odgovore o novom raketnom sistemu,“ kazao je on, prenose “Vijesti”.

Jedna od glavnih tema biće i podjela finansijskog tereta, a Stoltenberg je kazao da su evropske saveznice i Kanada znatno povećale troškove odbrane s ciljem dostizanja obećanih dva procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Prošle godine evropske saveznice i Kanada su povećale svoje budžete za odbranu za ukupno 5,2%. Najveći rast u četvrt vijeka. A u posljednje dvije godine, pojedine zemlje su potrošile kumulativno 41 milijardu dolara više na odbranu. Očekujem da sve saveznice da ostanu na tom kursu, da nastave da napreduju i da poštuju svoje obaveze“, istakao je generalni sekretar.

Sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO trajaće dva dana.

Crnogorsku delegaciju predvodiće ministar odbrane Predrag Bošković.

Crna Gora je postala članica NATO 5. juna prošle godine

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!