Predlog zakona: Dijaspori da se izdaju iseljeničke knjižice, imaće i benefite

„Imaoci iseljeničkih knjižica, u skladu sa zakonom, mogu imati određene povoljnosti i olakšice u slučaju investiranja i drugih ekonomskih aktivnosti, a naročito za poslove koji su od značaja za državne interese Crne Gore“, piše u Predlogu zakona

Vlada Crne Gore utvrdila je juče Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom. Prema slovu propisa država će izdavati dijaspori iseljeničke knjižice, a imaoc će tokom boravka u našoj državi ostvarivati određene benefite u slučaju investiranja i drugih ekonomskih aktivnosti.

Pripadniku dijaspore – iseljeniku koji nije crnogorski državljanin, na lični zahtjev, izdaje se iseljenička knjižica. Iseljenička knjižica je javna isprava koja imaocu, za vrijeme boravka u Crnoj Gori, služi u svrhe predstavljanja i identifikacije kao pripadnika dijaspore – iseljenika i u druge svrhe se ne može koristiti.

„Imaoci iseljeničkih knjižica, u skladu sa zakonom, mogu imati određene povoljnosti i olakšice u slučaju investiranja i drugih ekonomskih aktivnosti, a naročito za poslove koji su od značaja za državne interese Crne Gore“, piše u Predlogu zakona, prenosi Portal Analitika.

Iseljeničku knjižicu izdaje Uprava za dijapsoru, na propisanom obrascu.

„Obrazac iseljeničke knjižice sadrži: Grb Crne Gore, naziv “Crna Gora”, naziv “Iseljenička knjižica” i mjesta za unos ličnih i drugih podataka. Lični podaci iz stava 2 ovog člana su prezime, ime, pol, dan, mjesec, godina rođenja, jedinstveni matični broj i fotografija pripadnika dijaspore – iseljenika.

Iseljenička knjižica izdaje se sa rokom važenja od 20 godina. Pripadnik dijaspore – iseljenik nadoknađuje cijenu obrasca iseljeničke knjižice. Izgled, bliži sadržaj i visinu cijene obrasca iseljeničke knjižice propisuje Ministarstvo. Radi jačanja veza sa dijasporom – iseljenicima, po pravilu jednom godišnje, održava se manifestacija „Dani dijaspore – iseljenika“, piše u Predlogu zakona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!