Počela turistička sezona u Plavu: Snijeg na Bogićevici atrakcija u toplim majskim danima

Pohod je organizovan 1. maja, kao i lani, a sezonu su otvorili planinari, skijaši i borderi koji su simbolično predali planine na korišćenje planinarima i katunjanima sve do početka nove skijaške sezone. Međutim, to ne znači da je skijaška sezona završena. Svi oni koji žele da još neko vrijeme provedu na snijegu i uživaju, kao i da se rashlade nakon prvih vrelih majskih dana, to mogu da urade sve do početka juna, jer na Bogićevici i tada ima dovoljno snijega

Turistička sezona u Plavu i na Prokletijama i ove godine krenula je sa Bogićevice, sa vrha Tromeđa (2.366 metara nadmorske visine), gdje se spajaju granice Crne Gore, Kosova i Albanije.

Pohod je organizovan 1. maja, kao i lani, a sezonu su otvorili planinari, skijaši i borderi koji su simbolično predali planine na korišćenje planinarima i katunjanima sve do početka nove skijaške sezone.

 

Međutim, to ne znači da je skijaška sezona završena.

Svi oni koji žele da još neko vrijeme provedu na snijegu i uživaju, kao i da se rashlade nakon prvih vrelih majskih dana, to mogu da urade sve do početka juna, jer na Bogićevici i tada ima dovoljno snijega.

Kolona džipova krenula je iz Plava u jutarnjim satima i nakon sat vremena vožnje stiglo se do katina stiglo se do katune Bogićevice.

Zahvaljujući Opštini Plav i Komunalnom preduzeću, put je očišćen i moglo se doći do podnožja doline.

Uspon do Tromeđe, preko livada i proplanaka, a kasnije i preko snijega, trajao je oko tri sata.

 

Nakon odmora i fotografisanja, skijaši i borderi su se sa vrha sjurili niz padine Bogićevice.

Većina učesnika ih je pratila, spuštajući se niz sniježne staze na jaknama i rancima, kao na sankama.

Nakon povratka, druženje je nastavljeno na katunu, gdje su svi učesnici imali priliku da probaju domaće specijalitete vrijednih domaćina.

Već naredne godine očekuju se i učesnici iz susjednih zemalja. Nadaju se da će dolina Bogićevica biti mjesto okupljanja i druženja planinara, skijaša i bordera, fotografa i jubitelja prirode i planina ne samo ove tri države, već i cijelog regiona.

Želja je da se na ovan način promovišu i skijaški potencijali Bogićevice, koja neopravdano i bez ikakvog razloga već decenijama čeka na prvi metar žičare ili ski lifta.

Krajnje je vrijeme da se neko iz Vlade i Ministarstva održivog razvoja i turizma ozbiljno posveti ovom pitanju. Žalosno je da planina koja uvijek ima najviše snijega i na kojoj se on zadržava pola godine, još nema skijaških terena.

Ali, i u ovakvoj situaciji, već nekoliko godina padine Bogićevice su nezaobilazna destinacija profesionalnih turno skijaša i snoubordera i dok se ne napravi skijalište moraće da se nađe način da se ovi skijaški potencijali inaprijede i razvijaju u ovom pravcu.

Naravno, promjene na bolje se već dešavaju. Ali i mi, zajedno, našim djelovanjem kroz aktivnosti i projekte, treba da damo još veći doprinos kako bi se situacija u kojoj se nalazimo dodatno poboljšala. I ovaj planinarsko-skijaški pohod je događaj koji ide tome u prilog.

Turistička organizacija Plav već drugu godinu organizuje ovaj pohod u saradnji sa NP “Prokletije”, planinarskim klubovima “Prokletije”, “Hrid” i skijaškim klubovima “Bogićevica” i “Kofiljača” iz Plava. Ove godine ugostili su i planinare iz Andrijevice i Podgorice, a na pohodu je učestvovao i direktor Turističke organizacije Andrijevica Radovan Đeković, koji je i predsjednik PD “Kom”, sa članovima kluba. Vodič uspona je bio predsjednik PD “Prokletije” Zuvdija Bajraktarević.

Osim što predstavlja jednistven potencijal za razvoj zimskog turizma, Bogićevica je atraktivna tokom svih ostalih godišnjih doba. Preko Bogićevice prolazi međunarodna planinarska staza “Vrhovi Balkana” i biciklistička staza TT3. U blizini je Hridsko jezero, rezervat NP “Prokletije”.

 

Kružna tura (52 km) Plav-Babino Polje – Bajrovića katun – Hridsko jezero – Bogićevica – Babino Polje – Plav, idealna je za džip i foto safari. Na katunima Bogićevice se uvijek može probati neki od domaćih specijaliteta, a posjetioce će dočekati vrijedni i gostoljubivi domaćini.

Edin Jadadić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!