Britanija u šoku: Albanka uz lažnu ličnu kartu dobila besplatnu transplantaciju bubrega koja košta 83.000 eura

Ona je iz Albanije putovala Evropom na krovu kamiona nakon što je upoznala muškarca na internetu. Koristila je lažno ime Eleni Manola i lažnu grčku ličnu kartu kako bi dobila beneficije kao državljanin Evropske unije

Foto: Printscreen

Albanka Fatmira Tafa (31) uhapšena je zbog ilegalnog ulaska u Veliku Britaniju i korišćenja lažne identifikacije u bolnici u Kardifu, u kojoj joj je obavljena transplantacija bubrega.

Ona je iz Albanije putovala Evropom na krovu kamiona nakon što je upoznala muškarca na internetu. Koristila je lažno ime Eleni Manola i lažnu grčku ličnu kartu kako bi dobila beneficije kao državljanin Evropske unije, prenio je Metro.

Dvije godine nakon ulaska u Evropu dijagnostikovana joj je ozbiljna bolest bubrega, a u oktobru 2016. podvrgla se transplantaciji bubrega koja košta oko 83.000 eura u Univerzitetskoj bolnici u Kardifu.

Pošto je albanske nacionalnosti i bez dozvole da živi u Velikoj Britaniji, Fatmira nije imala pravo na operaciju, ali je uz pomoć lažne identifikacije uspjela da je dobije besplatno, piše “Blic”.

“Gospođa Tafa je rekla vlastima da je razlog njenog dolaska u Veliku Britaniju to što je upoznala muškarca po imenu Nadricim Bengasi na internetu”, izjavio je tužilac Stiven Donogi.

Oni su imali vezu na daljinu, kada je Fatmira riješila da napusti Albaniju i dođe u Veliku Britaniju kako bi ga upoznala.

“Kada je došla u Veliku Britaniju počela je da koristi lažnu ličnu kartu osobe grčke nacionalnosti, koju je iskoristila i prilikom registracije u bolnici”, dodao je on.

Fatmira je na kraju priznala medicinskoj sestri šta je uradila i rekla je da je na ovo natjerao momak. Albanka je ispričala kako je došla u zemlju iz ljubavi i vjerovala da će dečko da joj nabavi legalna dokumenta. Priznala je da je koristila lažnu ličnu kartu, a uz pomoć grčke ambasade otkrili su da Eleni Manola stvarno postoji.

Fatmira je podnela zahtjev za azil u Britaniji, ali je on još na čekanju. Njen branilac Endru Dejvis, sa druge strane, rekao je kako joj je operacija spasila život.

“U Albaniji ne postoji besplatna zdravstvena zaštita. Bila je na korak od smrti, i da operacija nije obavljena, ko zna šta bi sada bilo sa nom”, izjavio je on.

Fatmira Tafa osuđena je na 14 mjeseci zatvora.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!