Kanada ukida termine “otac” i “majka” u zvaničnim formularima, od sada samo roditelji

Ta zemlja ima namjeru i da izbaci iz službene korespondencije upotrebu termina “gospodin” i “gospođa”, osim ako to osoba sama ne zatraži

Foto: Printscreen

Kanada je odlučila da termine “otac” i “majka” zamijeni terminom “roditelji” u zvaničnim formularima, a ima namjeru i da izbaci iz službene korespondencije upotrebu termina “gospodin” i “gospođa”, osim ako to osoba sama ne zatraži.

“Vlada Kanade odlučila je da stavi neutralan rod u sve svoje obrasce”, rekao je Mathieu Filion, portparol Ministarstva porodice. prenosi Al Jazeera.

Ta odluka je donesena jer dosadašnji formulari “nisu prilagođeni današnjim prilikama”, objasnio je Filion.

Čitav slučaj počeo je u januaru, kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj htio da izvadi izvod za socijalno osiguranje za njihovo dijete, za koji su trebali da odrede ko je otac, a ko majka, rekao je portparol.

Od sada će se samo tražiti imena roditelja.

Kad je riječ o pisanoj korespondenciji, Vlada Kanade neće više počinjati dopise sa “Gospodine” ili “Gospođo”.

“Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe”, rekao je Filion.

U telefonskim razgovorima zaposleni u državnim institucijama moraće da počnu razgovor pitanjem kako osoba želi da joj se obraćaju, objasnio je portparol Ministarstva porodice.

Te mjere su dio politike liberalne Vlade premijera Justina Trudeaua, kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i međunarodnom nivou.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!