Tramp smjenjuje i savjetnika za nacionalnu bezbjednost?

“Vašington post” javlja da predsjednik nije želio da žuri sa objavom smjenjivanja H. R. Mekmastera, da ne bi posramio generala sa tri zvjezdice. Smjena Mekmastera dio je velike premetačine najviših nivoa administracije, koja izaziva strahove da će biti još odlazaka iz Bijele kuće

H. R. Mekmaster (Foto: Printscreen)

Predsjednik SAD Donald Tramp odlučio je da zamijeni svog savjetnika za nacionalniu bezbjednost, piše “Vašington” post u četvrtak.

“Post” javlja da predsjednik nije želio da žuri sa objavom smjenjivanja H. R. Mekmastera, da ne bi posramio generala sa tri zvjezdice.

Smjena Mekmastera dio je velike premetačine najviših nivoa administracije, koja izaziva strahove da će biti još odlazaka iz Bijele kuće, piše list.

“Uvijek će biti promjena”, rekao je predsjednik reporterima u četvrtak. “I ja mislim da vi želite da vidite promjene. Ja takođe želim da vidim različite ideje”.

U utorak uveče, pres sekretarka Sara Hakbi Senders tvitovala je kontradiktorno ovom izvještaju, javlja Glas Amerike.

Senders je upitana ranije u četvrtak na dnevnom brifingu u Bijeloj kući da opiše trenutan odnos između Trampa i Mekmastera.

“Predsjednik i general Mekmaster nastavljaju da rade zajedno na izvođenju pritiska na Rusiju da uradi pravu stvar. Ponovo, mislim da možete da vidite šta je gledište administracije prosto posmatrajući akcije koje smo preduzeli danas uvođenjem novih sankcija Rusiji”, rekla je Senders.

Međutim, Tramp se sporio sa Mekmasterom posljednjih nekoliko nedjelja.

Predsjednik je kritikovao Mekmastera prošlog mjeseca nakon što je savjetnik za nacionalnu bezbjednost rekao da je miješanje Moskve u izbore 2016. “nesporno”.

“General Mekmaster zaboravio je da rezultati izbora 2016. nisu pogođeni ili promijenjeni Rusima i da je jedini dosluh bio između Rusije i pokvarene H, DNC i demokrata”, tvitovao je Tramp.

Izvještaji o smjenjivanju Mekmastera stužu na tragu iznenadnog smjenjivanja državnog sekretara Reksa Tilersona prije tri dana.

Ukoliko Tramp ostane pri ovakvoj odluci, Mekmaster će postati drugi savjetnik za nacionalnu bezbjednost koji napušta svoj posao otkako je Tramp preuzeo dužnost.

Prvi, Majkl Flin, otpušten je nakon samo nekoliko nedjelja mandata u 2017, nakon što je pogrešno informisao zvaničnike Bijele kuće o svojim kontaktima sa Rusima.

Stiv Herman je u Bijeloj kući učestvovao u pisanju ovog izvještaja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!