Lavrov: Naravno da ćemo protjerati britanske diplomate iz Rusije

Lavrov je takođe i prokomentarisao i izjavu britanskog ministra odbrane Gavina Williamsona koji je ranije ove sedmice poručio Rusiji da “ode i ućuti”. “Možda mu nedostaje obrazovanja”, kazao je Lavrov na konferenciji za medije u Kazahstanu

Foto: Printscreen

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Rusija protjerati britanske diplomate kao odgovor na odluku Velike Britanije da otkaže gostoprimstvo za 23 člana osoblja ruske ambasade u Londonu, istovremeno nazvavši britanskog ministra odbrane Gavina Williamsona osobom kojoj “možda nedostaje obrazovanja”.

Lavrov je to rekao odgovarajući na pitanje izvještača britanske agencije sa samita o Siriji u kazahstanskoj prijestonici Astani.

“Hoćemo, naravno”, rekao je Lavrov u odgovoru o protjerivanju britanskih diplomata iz Moskve, ne iznoseći detalje, prenosi Reuters.

On je takođe i prokomentarisao i izjavu britanskog ministra odbrane Gavina Williamsona koji je ranije ove sedmice poručio Rusiji da “ode i ućuti”, prenosi Klix.ba.

“Možda mu nedostaje obrazovanja”, kazao je Lavrov na konferenciji za medije u Kazahstanu.

Lavrov je dodao da je Rusija prestala da obraća pažnju na optužbe iz Britanije vezane za trovanje u Engleskoj bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala, za koje ruske vlasti negiraju odgovornost.

Prethodno je njegov zamjenik, Sergej Rjabkov, izjavio da Moskva očekuje da Velika Britanija, SAD i njihovi partneri uskoro preduzmu nove korake protiv Rusije u vezi s trovanjem Skripala.

“Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Washingtonu”, poručio je Rjabkov, prenosi Reuters, pozivajući se na RIA novosti.

Britanska agencija je sinoć izvijestila o grafitima ispisanim na ulici u blizini ruske ambasade u Londonu, s porukama kojima se ironično kritikuje Rusija povodom napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta. Na jednom od grafita pisalo je “večerajte u ruskoj ambasadi – na meniju pasta s polonijem”.

Među “predlozima za večeru” su i “špagete sa sarinom” i “novičokolada”, prenosi Reuters uz pojašnjenje da Britanija i Rusija razmjenjuju javne uvrede povodom upotrebe nervnog agensa “novičok” protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Salisbury.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!