Oteo sina njemačkog milijardera: Nakon tri godine potrage uhapšen državljanin Srbije

Mentalno zaostali sin milijardera iz Baden-Virtemberga otet je 17. juna 2015. u Šlicu (hesenski okrug Fogelsberg), gdje je živio u integrativnoj ustanovi za mentalno zaostala lica. Ubrzo potom, otmičari su pozvali sjedište kompanije “Virt” u mjestu Kincelzau, kod Hajlbrona, i tražili otkup u iznosu od nekoliko miliona eura. Do primopredaje novca nije došlo, a samo dan nakon otmice tada 50-godišnji Markus Virt nađen je vezan za drvo u šumi u Vircburgu

Foto: Printscreen

Juna 2015. otet je Markus Virt, sin bogatog njemačkog industrijalca Rajnholda Virta, vlasnika istoimene kompanije za proizvodnju šrafova. Traženi otkup nije plaćen, ali je sin milijardera dan nakon otmice nađen vezan za drvo.

Poslije intenzivne potrage, koja je trajala tri godine, policija je u Ofenbahu (njemačka pokrajina Hesen) uhapsila 48-godišnjeg državljanina Srbije, koji je osumnjičen za otmicu radi ucjene i nalazi se u pritvoru, prenosi n-tv.de.

Mentalno zaostali sin milijardera iz Baden-Virtemberga otet je 17. juna 2015. u Šlicu (hesenski okrug Fogelsberg), gdje je živio u integrativnoj ustanovi za mentalno zaostala lica. Ubrzo potom, otmičari su pozvali sjedište kompanije “Virt” u mjestu Kincelzau, kod Hajlbrona, i tražili otkup u iznosu od nekoliko miliona eura. Virt i njegova supruga bili su u to vrijeme na službenom putu u Grčkoj, piše “Blic”.

Do primopredaje novca nije došlo, a samo dan nakon otmice tada 50-godišnji Markus Virt nađen je vezan za drvo u šumi u Vircburgu. Nije bio povrijeđen.

Prije godinu dana pokrenuta je javna potraga za počiniocem. Krajem aprila 2017. spektakularan kriminalistički slučaj predstavljen je u emisiji koja se bavi nerješenim slučajevima, u kojoj je javnost obaviještena da počinilac potiče iz bivše Jugoslavije i da govori s naglašenim akcentom.

Na osnovu snimka njegovog glasa istražitelji su napravili detaljan profil počionica, prema kome je muškarac, star 40-52 godine, njemački jezik verovatno naučio u regionu Rajna-Majna, gdje je i radio i živio. Pretpostavlja se da potiče iz Sandžaka.

Istražiteljima je još nešto upalo u oči: otmičar je bio izrazito ljubazan i često je upotrebljavao riječ “molim”. Zbog toga su pretpostavili da se bavi poslom u kome je često u kontaktu s drugim ljudima, na primjer, da je vozač, kurir ili da radi u ugostiteljstvu.

Pored glasa, policija je analizirala i podatke s mobilnog telefona i tako dobila sliku o kretanju osumnjičenog. Prema saznanjima istražitelja, otmičar je u različitim mjestima dopunjavao kredit na mobilnom telefonu, a na dan otmice je kupio novi broj u supermarketu u Vircburg-Eslingenu. Nedaleko odatle kasnije je nađen oteti sin industrijalca. Specijalna komisija za rješavanje slučaja raspuštena je 2015, ali je istraga nastavljena. Markus Virt sada živi na drugom mjestu, koje se čuva u tajnosti.

Osumnjičeni je nakon hapšenja saslušan u sjedištu policije u Istočnom Hesenu, ali nije objavljeno da li se izjašnjavao o optužbama.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!