Albanski zvaničan jezik u Makedoniji, umalo se potukli Gruevski i Xhaferi (VIDEO)

Predsjedavajući Sobranja Talat Xhaferi, iz redova albanske Demokratske unije integracija, odbacio je raspravu o gotovo 36.000 amandmana koje je na taj zakon podnijela najuticajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE. To je zamalo dovelo do incidenta između bivšeg lidera te stranke i premijera Nikole Gruevskog i Xhaferija, pa je moralo da reaguje obezbjeđenje

 

Foto: Printscreen

Makedonski parlament je, bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojio Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.

Predsjedavajući Sobranja Talat Xhaferi, iz redova albanske Demokratske unije integracija, odbacio je raspravu o gotovo 36.000 amandmana koje je na taj zakon podnijela najuticajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE.

To je zamalo dovelo do incidenta između bivšeg lidera te stranke i premijera Nikole Gruevskog i Xhaferija, pa je moralo da reaguje obezbjeđenje.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Gruevski je prišao Xhaferijevom stolu, izvadio njegovu karticu iz sistema za glasanje i polio čašu vode po stolu.

Nakon toga Xhaferi je proglasio pauzu u trajanju od 15 minuta, a dalji sukob spriječilo je obezbjeđenje Sobranja, koje je stalo između Gruevskog i Xhaferija.

VMRO-DPMNE je više hiljada amandmana na zakon podnio nakon što je on usvojen u parlamentu u januaru, a predsjednik Makedonije Ðorge Ivanov je odbio da ga potpisše i vratio ga je u Sobranje.

Ivanov je ranije više puta ponovio kako je protiv tog zakona, jer smatra da predstavlja prijetnju po unitarni karakter zemlje i krši njen Ustav, piše Al Jazeera.

Premijer Zoran Zaev misli suprotno i navodi da je zakon u skladu s Ustavom i da je kreiran kako bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!