Miloradu Dodiku uručena zlatna Plaketa Opštine Srebrenica (VIDEO)

“Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u ‘zaštićenoj zoni’ UN-a Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje Opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti”, navodi se u saopštenju Povjereništva SDA Srebrenica

Foto: Printscreen

Povodom Dana opštine, Miloradu Dodiku je dodijeljeno najveće priznanja Opštine Srebrenica – Plaketa sa zlatnim grbom, s čime se ne slažu Bošnjaci, piše Al Jazeera.

Odluku o dodjeli ovog priznanja donijeli su odbornici Skupštine opštine, koju su u trenucima odlučivanja napustili predstavnici bošnjačkih političkih stranaka.

Oni tvrde da Milorad Dodik nijednim činom ovo priznanje nije zaslužio i da su bili spremni na kompromis da se Plaketa dodijeli Vladi Srbije. Zbog toga su i danas bojkotovali svečanu sjednicu Skupštine.

Povjereništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u Srebrenici ovu odluku smatra neprihvatljivom.

“Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u ‘zaštićenoj zoni’ UN-a Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje Opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti”, navodi se u saopštenju Povjereništva SDA Srebrenica.

“Sa kakvim ponosom danas Dodik dobija Zlatnu plaketu Opštine Srebrenica ako ni djeca ne smiju izaći iz kuće zbog policije koja je blokirala grad?”, napisao je na svom Facebook profilu bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Na poziv Mladen Grujičića, Srebrenicu je danas posjetio i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!