Trump prihvatio poziv za susret sa Kim Jong-unom: Sastanak najkasnije u maju

Kim je obećao da će se uzdržati od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je južnokorejski funkcioner nadležan za nacionalnu bezbjednost, a potvrdila Bijela kuća. “Predsjednik Trump je rekao da će se sastati sa Kim Jong-unom do maja”, objavio je načelnik južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbjednost Chung Eui-yong, rekavši da je Trumpa obavijestio o posjeti Sjevernoj Koreji

Foto: YouTube/Printscreen

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastaće se do maja, a Kim je obećao da će se uzdržati od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je južnokorejski funkcioner nadležan za nacionalnu bezbjednost, a potvrdila Bijela kuća.

“Predsjednik Trump je rekao da će se sastati sa Kim Jong-unom do maja”, objavio je načelnik južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbjednost Chung Eui-yong, rekavši da je Trumpa obavijestio o posjeti Sjevernoj Koreji.

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders je kazala da će Trump “prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti”, prenosi Hina.

“Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja uzdržati od daljih testiranja nuklearnog oružja ili raketa”, rekao je novinarima u Bijeloj kući Chung Eui-yong, nakon što je delegacija Južne Koreje obavijestila američke funkcionere i Trumpa o razgovorima između Seula i Pjongjanga.

KIMOVA ŽELJA

Kim je izrazio želju “da se sastane s Trumpom što je prije moguće”, kazao je Chung i dodao da je Trump zahvalio južnokorejskoj delegaciji na informasanju i “rekao da će se susresti s Kim Jong-unom do maja, kako bi se postigla denuklearizacija”.

Chung je kazao da su Južna Koreja i Trump optimisti u vezi nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja, prenosi Al Jazeera.

Južnokorejski funkcioner je takođe dodao da će se nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju dok riječi ne potvrdi konkretnim akcijama i najavio da će zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje planirane za april biti održane.

Sanders je rekla da SAD želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje i dodala da “sve sankcije i maksimalan pritisak moraju ostati”.

Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera je, odgovarajući na objavu iz Washingtona, kazao da se Sjeverna Koreja mora obavezati da će u potpunosti odustati od razvoja nuklearnog oružja kako bi se s Pjongjangom mogli održati smisleni razgovori.

Trump je o najnovijem razvoju događaja razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom, a SAD neće pristati na ništa manje od trajne denuklearizacije, rekao je agenciji Reuters neimenovani dužnosnik Trumpove administracije.

MAKSIMALNI PRITISAK

Abe je novinarima u petak kazao da je u telefonskom razgovoru s Trumpom ponovio kako međunarodna zajednica mora nastaviti s maksimalnim pritiskom na Pjongjang i da se nada da će već idućeg mjeseca posjetiti SAD i s Trumpom razgovarati o Sjevernoj Koreji.

“Pozdravljamo promjenu stavova Sjeverne Koreje”, rekao je Abe.

Državni sekretar SAD-a Rex Tillerson je ranije kazao da su “razgovori o razgovorima” s Pjongjangom mogući, ali da su pregovori o denuklearizaciji vjerovatno još daleko.

Chung i čelnik južnokorejske Nacionalne obavještajne službe Suh Hoon doputovali su ranije u četvrtak u Washington kako bi prenijeli stavove Sjeverne Koreje o mogućim pregovorima s Washingtonom i mogućnosti da Pjongjang obustavi nuklearne testove ako se vlastima Sjeverne Koreje daju garancije sigurnosti.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH