Gledao smrti u oči: Pogledajte spasavanje vozača koji je satima u kabini kamiona visio iznad Morave (VIDEO)

“Odmah sam otvorio prozore na kamionu da mogu lakše da izađem ako kamion padne u rijeku. A onda sam počeo da se pripremam za skok. Brinuo sam da li ću uspjeti da dođem do obale, jer sa takvom temperaturom vode pitanje je koliko bih izdržao a da se mišići ne zgrče. Izuo sam čizme i gledao sa koje strane je najbolje da skočim, ali su se onda pojavili moj sin i vatrogasci koji su odmah privezali kamion za ogradu”, objašnjava Miodrag

Foto: Printscreen

Miodrag Savić je nekoliko sati u kabini kamiona visio iznad ledene Morave!

Prava drama odigravala se juče na autoputu kod Jagodine kada je kamion paraćinskih registarskih oznaka probio zaštitnu ogradu mosta kod sela Mijatovac i ostao da visi iznad ledene Morave.

Vozač Miodrag Savić, inače bivši vatrogasac, bio je zarobljen u kabini koja je visila s mosta više od dva sata prije nego što su ga spasle nekadašnje kolege. Hrabri i promrzli Miodrag je nepomično sjedio u kabini strahujući da bi kamion mogao da se surva u Moravu. Njegov sin Nenad kaže da je kobnog jutra oca odvezao do kamiona jer je trebalo da krene u Paraćin na utovar, a nakon deset minuta dobio je je poziv od kog se ledi krv u žilama.

“Rekao mi je: ‘Sine, brzo dolazi, imao sam saobraćajku kod Mijatovca, visim iznad Morave’. Odmah sam odjurio do njega, a kad sam vidio kamion kako je probio ogradu mosta i kabinu iznad vode sledio sam se”, rekao je Nenad, prenosi Alo.rs.

Kada je stigao na lice mjesta – jeziva slika. Njegov otac sjedi nepomičan u kabini kamiona kog drži samo zadnja osovina da se ne surva u ledenu rijeku, okolo spasioci prave plan kako da nesrećnog Miodraga izvuku napolje. Kada su sve obezbijedili, krenuli su u akciju izvlačenja Miodraga.

Nakon izvlačenja Miodrag je hitno transportovan u bolnicu iz koje je ubrzo i pušten.

Kako prenosi Telegraf.rs, Savić tvrdi da nije zaspao za volanom, niti da je konzumirao alkohol.

“Kada sam izgubio kontrolu i kad sam probio ogradu, pomislio sam – ovo je kraj. A onda se kamion zaustavio, a ja sam se našao iznad Morave. I tako, visim u kabini i čekam. Da li će kamion da krene ili ne. Nekoliko trenutaka mi je trebalo da dođem sebi, a onda sam pozvao sina telefonom, rekao mu šta se dešava i da zove vatrogasce”, ispričao je za Telegraf.

Iako se još oporavlja od šoka i promrzlina, Miodrag se jasno sjeća svih detalja jučerašnjeg dana.

“Uključio sam se na autoput kod Paraćina. Odmah sam primijetio da put nije očišćen. Linija za zaustavnu i srednju traku se nije vidjela, dok je lijeva ivica do bankine bila potpuno zavijana. Zato sam i usporio, iako su mi gume dobre, a i kočnice su mi provjeravali prije tri dana, jer sam tad registrovao kamion. Pretekla su me dva šlepera stranih tablica, a nekoliko trenutaka kasnije sam proklizao i desilo se šta se desilo”, priča Miodrag.

Kada se našao iznad Morave, osjetio je strah. Ipak, Miodrag nije dozvolio da mu to pomuti razum.

“Proveo sam 35 godina kao vatrogasac i spasilac. Vadio sam ljude iz vatre i drugih rizičnih situacija, tako da sam znao šta i kako treba. Sabrao sam se i pozvao Nenada. Rekao sam mu da visim iznad Morave i da pozove vatrogasce. A onda sam počeo da procjenjujem šta je najbolje da uradim”, opisuje vozač kamiona.

Prva opcija bila je skok u Moravu.

“Odmah sam otvorio prozore na kamionu da mogu lakše da izađem ako kamion padne u rijeku. A onda sam počeo da se pripremam za skok. Brinuo sam da li ću uspjeti da dođem do obale, jer sa takvom temperaturom vode pitanje je koliko bih izdržao a da se mišići ne zgrče. Izuo sam čizme i gledao sa koje strane je najbolje da skočim, ali su se onda pojavili moj sin i vatrogasci koji su odmah privezali kamion za ogradu”, objašnjava Miodrag.

Od tog momenta sve je bilo za nijansu lakše. Ostalo je samo da se sačeka korpa za spasavanje kojom je vozač kamiona prebačen na sigurno.

“Trebalo im je dosta vremena da stignu, jer je put bio potpuno zakrčen. Proveo sam skoro četiri sata u ledenoj kabini, ali sam srećom prošao bez većih povreda. Ipak, šteta na kamionu je ogromna”, kaže Miodrag Savić.

On takođe navodi da je revoltiran pisanjem pojedinih medija o ovom slučaju.

“Neki su napisali da sam bio pijan. Imam izvještaj ljekara gdje se vidi da imam nula promila alkohola. Kamion mi je tehnički ispravan, ponavljam registrovan je prije nekoliko dana. Jedini razlog što sam izletio je put na kome nije bilo rizle, granulita, soli… ma ničega osim snijega”, tvrdi Savić.

Pogledajte kako je izgledalo spasavanje:

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!