Sjaj i bijeda beranskih kupleraja

Dva velika, legalna, i prije Drugog svjetskog rata među imućnijim Berancima veoma popularna, nalazila su se na današnjem Njegoševom trgu, preko puta kuće i pekare Markovića, svega desetak metara udaljeni jedan od drugog, a treći, ilegalni, popularan među mušterijama sa plitkim džepom i potrebom za dubokom diskrecijom, bio je smješten u maloj šindrači po sredini uličice na ulazu u današnju Zelenu pijacu iz pravca Begluka, iza koje se i danas nalazi kuća Milete Šćekića.

Svaki je zanat zlatan, ali nije ni zlato baš sve što sija.

I najstariji zanat na svijetu sijao je punim sjajem i imao svoje zlatno doba u Beranama za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, od tridesetih godina prošlog vijeka pa sve do pada Italije 1943. U tom periodu ovdje su, u strogom centru, na rastojanju od svega stotinak metara, postojala čak četiri „kupleraja“, kako su tada popularno nazivane „zanatske radionice“ ovog starog i unosnog zanata. Dva velika, legalna, i prije Drugog svjetskog rata među imućnijim Berancima veoma popularna, nalazila su se na današnjem Njegoševom trgu, preko puta kuće i pekare Markovića, svega desetak metara udaljeni jedan od drugog, a treći, ilegalni, popularan među mušterijama sa plitkim džepom i potrebom za dubokom diskrecijom, bio je smješten u maloj šindrači po sredini uličice na ulazu u današnju Zelenu pijacu iz pravca Begluka, iza koje se i danas nalazi kuća Milete Šćekića.

„Repromaterijal“ za ovaj unosan biznis bio je uglavnom uvoznog porijekla. Animir dame koje su uveseljavale beransku klijentelu, iz razumljivih razloga, dovođene su sa strane.

Najveći i najpopularniji kupleraj u Beranama držala je Plana Čejović, u kući na spratu pod šindrom, koju je nakon Drugog svjetskog rata kupio i na njenom mjestu sagradio novu Boško Šekularac. Za one kojima je teško na ovaj način locirati Planin kupleraj, on se nalazio na mjestu današnjeg kafe bara „Sunset“ ili nekad daleko poznatijeg „Feniksa“ i još poznatije „Boškove kafane“. Konkurencija gospođe Plane nalazila se u njenoj neposrednoj blizini, „vrata u vrata“, svega desetak koraka udaljena od njene „zanatske radionice“, u kući na suprotnom uglu, na mjestu kazina u prizemlju današnje zgrade preko puta. Taj drugi kupleraj držao je Dušan Maslovarić koji je nakon Drugog svjetskog rata emigrirao i ostatak života proveo u Australiji.

Sa okupacijom Berana 1941. godine italijanska vojska dovela je za sobom grupicu iskusnih i ovom zanatu vičnih žena i otvorila svoj kupleraj na kraju Komske ulice, u kući u kojoj se kasnije nalazila poznata beranska kafana „Burence“. Vodila ga je izuzetno atraktivna crnka koja je mamila poglede i uzdahe Beranaca kad god bi sama ili sa svojim djevojkama prošetala gradom. Bila je poznata po imenu Đana, gracioznom hodu, stasu i izazovnom dekolteu u kom je nosila i poput ordenja ponosno pokazivala Berancima svoje bujne grudi. U njenom kupleraju koji im je bio nedostupan i opsluživao isključivo italijansku vojsku, posebni dani bili su određeni za obične vojnike, a posebni za oficire.

Higijena je bila na izuzetno visokom nivou. Tri puta nedjeljno sve djevojke redovno su odlazile na kontrolu u laboratoriju beranskog Doma narodnog zdravlja, a kad bi stari Vehbo svakodnevno prosipao otpad iz Đanine „zanatske radionice“ na obalu Lima, znatiželjni beranski dječaci imali su priliku da prvi put uživo vide kako izgleda čudo savremenog svijeta zvano higijenska gumica.

Nakon njemačkog bombardovanja Berana i pada Italije 1943. godine, sva četiri kupleraja su zatvorena. Bombe su porušile kuće u kojima su se nalazili Planin i Dušanov kupleraj, a odlaskom italijanske vojske Berane je napustila i Đana sa svojim „radnicama“. Za vrijeme komunističke Jugoslavije ovaj drevni zanat preselio se u duboku ilegalu i funkcionisao po principu „domaće radinosti“ sve do kraja osamdesetih kada je opet, sa otvaranjem Pandorine kutije niskih strasti i raspadom Jugoslavije, poluzvanično, ali uz prećutni blagoslov tadašnjih nadležnih koji su je često posjećivali, u Vinickoj počela sa radom i danas mnogima dobro poznata „Hitana“.

Adem Ado Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!