Susret u Istanbulu najava Erdoganove arbitraže?

Pored autoceste Sarajevo-Beograd, na sastanku u Istanbulu, kako je kazao Izetbegović, bilo je riječi i o odnosima BiH i Srbije, odnosno Bošnjaka i Srba. Vučić je kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, a jedino što traži od Bošnjaka, to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugo u BiH osjećaju sigurno

U Istanbulu je održan sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (Redžep Tajip Erdoan) sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka nije bilo zvanične konferencije za novinare, a Vučić i Izetbegović susret su prokomentarisali kratko u izjavi za medije.

Vučić je kazao za Radio-televiziju Srbije da ‘Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, a jedino što traži od Bošnjaka, to je da se i Srbi u Republici Srpskoj i svugde drugo u BiH osjećaju sigurno”.

“Da onako kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet da vas molimo da imate takav odnos prema Republici Srpskoj koja je Dejtonom stvoreni entitet na teritoriji BiH”, rekao je predsednik Srbije.

Bakir Izetbegović je, takođe u kratkoj izjavi, ocijenio susret istorijskim. Prema njegovim riječima, bilo je govora o brzoj cesti Sarajevo-Beograd, te je turskom predsjedniku predočio zaključak Parlamenta Federacije da trasa ovog puta ide preko Tuzle i Bijeljine do Beograda, za što će se, kako je kazao Izetbegović, Erdogan zalagati u narednom periodu.

O ovom pitanju Izetbegović je, uoči odlaska u Istanbul, tokom vikenda razgovarao sa ministrom saobraćaja i komunikacija Ismirom Juskom.

Jusko je u ponedjeljak za Radio Slobodna Evropa izjavio kako ne želi unaprijed komentarisati šta je konkretno dogovoreno u Istanbulu, ali kako privatno misli da je ponuđeno rješenje najbolje za Bosnu i Hercegovinu.

Na naše pitanje ima li konsenzusa u Vijeću ministara oko ovog pitanja, s obzirom da se zvanična vlast u Republici Srpskoj protivi ovoj ruti, Jusko odgovara:

“Vi ste u pravu, ali kao resorni ministar ne mogu prejudicirati da li ima dovoljno političke podrške za to. Mene lično ako pitate, u ovom momentu imamo potencijalnog investitora koji je spreman za određenu vrstu kredita. Drugo je pitanje pod kojim bi uslovima ti krediti bili, jer će ih vraćati entiteti. Mi imamo kompromisno rješenje gdje bi se povezao jedan i drugi kraj Bosne i Hercegovine, a naravno da će o tome raspravljati i zakonodavna vlast”, kazao je ministar.

Pored autoceste Sarajevo-Beograd, na sastanku u Istanbulu, kako je kazao Izetbegović, bilo je riječi i o odnosima BiH i Srbije, odnosno Bošnjaka i Srba.

Inače, odlazak Bakira Izetbegovića u Istanbul danas je komentarisao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je ocijenio da je Izetbegovićev sastanak sa turskim i srbijanskim predsjednikom “ozbiljan presedan”, jer se Izetbegović ponovo pokušava predstaviti kao zastupnik BiH.

“To je opasno za BiH, a dolazi od onih koji su uporno nastojali da se prikažu kao njeni branitelji, što radi Bakir Izetbegović, a ustvari urušava suštinu njenih institucija i njeno postojanje”, rekao je Dodik.

To da je neuobičajeno da član Predsjedništva umjesto predsjedavajućeg ide na trilateralne sastanke, slažu se i bh. analitičari.

Kako kaže Ivana Marić, ovakav sastanak može se nazvati i poluprivatnim, s obzirom na prisne i prijateljske veze između Izetbegovića i Erdogana.

“Ovim činom Izetbegović je demantovao sebe kada je rekao da se politika formira u Bosni i Hercegovini. Zašto ići u Tursku da bi se razgovaralo o trasi autoputa i zašto se to nije moglo dogovoriti unutar Bosne i Hercegovine. Ne znam na koji će se način to sada promijeniti. Ko nas je do sada zamajavao, šta smo do sada čekali i koje bio problem? Prema ovome do sada, može se zaključiti da je to bio Izetbegović i da Erdogan ima toliki uticaj na Izetbegovića da ga može nagovoriti da pristane na nešto što do sada nije bio slučaj”, poručuje Marić.

Istovremeno, direktor banjalučkog Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja navodi da se sastanak u Istanbulu može nazvati neformalnim i poluprivatnim druženjem.

“Ne može se reći da neće donijeti neke ideje, ali se mora vidjeti kako će to biti formalizovano. Ono što se može vidjeti je da predsjednik Srbije imao niz sastanaka u nekom kratkom vremenu. Recimo, nedavno je bio sa aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, zatim u više navrata sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, a sada vidimo da je pristao i na ovaj format, koji je prije 11 godina kada se radilo unutar Istanbulske inicijative, imao Haris Silajdžić koji je bez stava Predsjedništva BiH, kao predsjedavajući, otišao na razgovor i izazvao ustavnu krizu u BiH. Sadašnji izlet Bakira Izetbegovića više liči na to da će Turska da arbitrira u nekim unutrašnjim procesima, kao i odnosima izneđu Srbije i Bosne i Hercegovine, što je moglo da se zaobiđe, pa je teško reći šta će donijeti sastanak“, kaže Šolaja.

Nakon završetka susreta u Istanbulu, mediji prenose da se Aleksandar Vučić vratio za Beograd, a Bakir Izetbegović otputovao za Brisel, gdje će sa ostalom dvojicom članova bh Predsjedništva u srijedu imati sastanak sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom (Žan-Klod Junker) i predstavnicima Evropske narodne partije (EPP).

Tema razgovora je, kako mediji prenose, Izborni zakon BiH.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!