Nakon 24 godine pronašao dječaka iz ratne BiH: Kanadski vojnik nije zaboravio rat ni dijete kojem je nosio slatkiše

Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smijati se, jedan divan vojnik i prije svega čovjek nasmijavao je lice jednog malog dječaka. Danas taj dječak ima 32 godine i postao je otac, a svoje dijete učit će da bude dobra osoba kakav je Justin…

Kanadski vojnik koji je početkom devedesetih služio u jedinici UNPROFOR-a u tada ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, neočekivano se sprijateljio s osmogodišnjim dječakom. Godinama je čuvao njihovu zajedničku sliku da bi ga tek nedavno odlučio potražiti i uz pomoć lokalnog novinara eskpresno pronašao starog prijatelja.

Justin Frye je 1994. bio smješten u Visokom i BiH u sklopu jedinica UNPROFOR-a.

“Živio sam u Visokom, sjeverozapadno od Sarajeva. Naš kamp zvao se CANBAT 2. Jedna od mojih odgovornosti bilo je i osiguravanja piste za helikoptere UN-a. Pored same piste bilo je nekoliko kuća, a svaki put kada smo je osiguravali, iz tih kuća na ogradu je dolazio jedan mali dječak. Ubrzo sam se sprijateljio s njim, njegovo ime bilo je Amir. Počeo sam donositi neke slatkiše Amiru. Moja mama takođe je poštom slala stvari za njega, slatkiše, olovke, flomastere i sat. Sjećam se koliko je samo bio uzbuđen zbog tog sata”, napisao je Justin u objavi na Facebooku, nakon što je saznao da je Amir živ, da je sad već odrastao čovjek i roditelj i da živi u Švedskoj, piše Dnevni avaz.

Justin je, kaže, često razmišljao o Bosni i ratu, a posebno Amiru koji mu je postao simbol vremena tog dijela života. Na kraju se obratio lokalnom novinaru za pomoć. Odgovor je dobio za manje od 24 sata – Amirova sestra još uvijek živi u Visokom, dok je Amir odselio u Švedsku gdje je zasnovao familiju.

“Uvijek sam čuvao njegovu sliku. Često sam se bavio mišlju da ga pronađem i vratim se u Bosnu“, napisao je Justin.

Justin Frye i Amir Bajramović (Foto: Facebook)

Povezali su se na Facebooku i porazgovarali nakon 24 godine. Obojica su bili vrlo emotivni.

“Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smijati se, jedan divan vojnik i prije svega čovjek nasmijavao je lice jednog malog dječaka. Danas taj dječak ima 32 godine i postao je otac, a svoje dijete učit će da bude dobra osoba kakav je Justin. Nije lako bilo biti čovjek u vremenu ratnog ludila, gdje je i tvoj život bio također ugrožen. Ali, za Justina to nije bio problem! Zato mi je drago da smo se nakon 24 godine ponovno povezali”, rekao je Amir Bajramović za Avaz.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!