Pucnji u leđa ispred sjedišta stranke: Ubijen Oliver Ivanović (VIDEO)

“Od 8:30 do 9:15 nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i u 9:15 konstatovana je smrt”, rekao je direktor mitrovičke bolnice, Milan Ivanović. Dodao je da su konstatovane povrede grudnog koša i rane nanijete vatrenim oružjem. “Najmanje pet rana od vatrenog oružja u predjelu gornjeg dijela grudnog koša”. Sjeverni dio Mitrovice blokirale su jake snage kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na Ivanovića. Policija Kosova je navela da je u Ulici vojvode Putnika pronađeno zapaljeno vozilo marke “opel astra” bez registarskih oznaka, za koje policija sumnja da je povezano sa slučajem ubistva

Foto: Printscreen

Čelnik Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, Oliver Ivanović, ubijen jutros iz vatrenog oružja u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je podlegao ranama nakon napada koji se desio u 8:15 časova ispred njegove kancelarije u Sjevernoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.

Srpski mediji javljaju da je u trenutku kada je ubijen Ivanović bio na stepeništu, na ulazu u prostorije svoje stranke, i da je upucan je u leđa, iz duge “devetke”.

Smrt Olivera Ivanovića je za RSE potvrdio i glavni tužilac u Mitrovici, Šućri Sulja.

“Ivanović je ubijen ispred sjedišta njegove partije”, kazao je on.

Njegovo ubistvo osudili su Vlada i predsjednik Kosova, predsjednik Skupštine, Evropska unija, ambasador Sjedinjenih Država i misije UNMIK-a i OEBS-a na Kosovu.

SASTANAK SAVJETA NACIONALNE BEZBJEDNOSTI KOSOVA

Premijer Republike Kosova Ramuš Haradinaj zakazao je za 18 časova redovni sastanak Savjeta nacionalne bezbjednosti Kosova, piše RSE.

Prema najavama, Savjet će da razmotri opštu bezbjednosnu situaciju u zemlji.

Istovremeno, iz policije Kosova je saopšteno da se radi na prekupljanju i analiziranju svih relevantnih dokaza i činjenica da bi što prije bio rasvijetljen taj slučaj i da bi se počinioci što je prije moguće priveli pravdi.

“Za što hitniju identifikaciju počinioca ovog kriminalnog akta, policija traži pomoć građana i bilo koga ko može imati važne informacije za otkrivanje slučaja”, navodi se u saopštenju policije Kosova.

Direktor mitrovičke bolnice, Milan Ivanović, je na konferenciji za novinare izjavio da je hitna služba Kliničko-bolničkog centra u 8:17 časova dobila poziv i da je odmah izašla na lice mjesta ispred kancelarije Olivera Ivanovića.

“Tu su zatekli izrešetano tijelo, preduzeli potrebne mjere reanimacije i hitno prebacili pacijenta, kako su oni kontsatovali u tom trenutku, bez znakova života, na prijemno hirurško odjeljenje, gdje je nastavljena intenzivna reanimacija”, kazao je Ivanović.

“Od 8:30 do 9:15 nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i u 9:15 konstatovana je smrt”, dodao je Ivanović na konferenciji kojoj su prisustvovali i doktori uključeni u slučaj.

Kako je dodao, konstatovane su povrede grudnog koša i rane nanijete vatrenim oružjem.

“Najmanje pet rana od vatrenog oružja u predjelu gornjeg dijela grudnog koša”, kazao je.

BLOKIRAN SJEVERNI DIO MITROVICE

Sjeverni dio Mitrovice blokirale su jake snage kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na Ivanovića. Prostor oko sjedišta stranke je blokiran.

Policija Kosova je navela da je u Ulici vojvode Putnika pronađeno zapaljeno vozilo marke “opel astra” bez registarskih oznaka, za koje policija sumnja da je povezano sa slučajem ubistva.

Policijske jedinice vrše uviđaj, a na licu mjesta pronađeni su određeni dokazi koji će se koristiti u daljem toku istrage.

Vlada Kosova oštro je osudila ubistvo Olivera Ivanovića, navodeći da je nasilje neprihvatljivo, bez obzira odakle dolazi i protiv koga je upereno.

“Vlada Republike Kosova smatra da čin ubistva Olivera Ivanovića remeti vladavinu zakona i svaki napor za uspostavljanjem reda na cijeloj teritoriji Kosova”, dodaje se u reakciji Vlade.

Pozvali su sve građane da sarađuju sa nadležnim organima u rasvetljavanju slučaja, a od bezbjednosnih organa traži se da se počinioci zločina izvedu pred pravdu.

I predsjednik Kosova, Hašim Tači, oštro je osudio ubistvo čelnika SDP-a Olivera Ivanovića.

“Pozivam organe reda da što prije rasvijetle okolnosti ubistva i da počinioce izvedu pred lice pravde”, kazao je on.

Foto: Printscreen

Tači je apelovao na građane svih zajednica na sjeveru zemlje da sarađuju sa nadležnim organima kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio.

Osuda je stigla i iz Brisela.

DELAWIE: IZBJEGAVATI OPASNU RETORIKU I SAČUVATI MIR

“Očekujemo da relevantne kosovske vlasti za vladavinu prava ne štede napore da nađu počinioce i da ih izvedu pred lice pravde bez odlaganja”, rekla je portparolka EU za spoljni politiku i bezbjednost. Maja Kocijančič.

EULEX će podržati lokalne vlasti u skladu sa svojim mandatom, dodala je Kocijančič.

Kocijančič je rekla da ubistvo Ivanovića “mora da naiđe na najoštrije osude”.

Zvaničnica EU je rekla da je otkazana najavljena sjednica u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delawie osudio je ubistvo Ivanovića i pozvao sve kosovske pravosudne institucije “da brzo i profesionalno istraže ovaj incident i dovedu počinioce pred lice pravde”.

“Pozivamo sve strane da izbjegavaju opasnu retoriku i ostanu mirni u ovom osjetljivom vremenu i da se ponovo posvete nastavku rada na normalizaciji odnosa i poboljšanju života građana Kosova i Srbije”, poručio je Delawie.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Braathu, šokiran je i duboko ožalošćen viješću da je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović.

“Bio je je jedan od najistaknutijih predstavnika kosovskih Srba skoro dvije decenije. On je demonstrirao neumorno angažovanje u korist svoje zajednice i bio je veoma uvažen sagovornik na Kosovu”, rekao je ambasador Braathu.

“Ubistvo Olivera Ivanovića izaziva duboku uznemirenost. Tokom ovih godina imao sam privilegiju da ga lično poznajem i uvijek sam se divio njegovom intelektu, staloženosti i posvećenosti. Vidjeti da jedan političar može da bude hladnokrvno ubijen u 2018. na Kosovu razorna je pomisao. Na najstrožiji mogući način osuđujem ovaj gnusni čin i pozivam organe za sprovođenje zakona, ali i sve aktere, da učine sve što je moguće da se počinioci izvedu pred lice pravde. Ovo će biti veliki test za vladavinu prava na Kosovu”, kazao je Braathu.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da vjeruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno.

“Vjerujem da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti na bilo koji način koji bi mogao pomoći brzom hapšenju osoba odgovornih za ovaj zločin”, naveo je Tanin, a prenio UNMIK.

BOŽOVIĆ: SVI SMO U ŠOKU

Njegova bliska saradnica i potpredsjednica partije, Ksenija Božović, izjavila je za RSE da su svi u šoku.

“Sve što je moglo da se uradi, urađeno mu je. Tri i po godine provedene u zatvoru, je li to malo ljudi moji? I na kraju da ga ubiju. Za šta? Nikom ništa nije dugovao. Za šta? Mi smo u šoku, ovo je strašno. I porodica, šta da vam kažem, svi su na okupu, u šoku. Treba sada sve to doći k sebi. I oni se pitaju za šta sve to, da li je zaslužio on ovo”, ispričala je u plaču Božović.

Posljednjih dana, dodala je, bio je u dobrom raspoloženju.

“On je slavio srpsku Novu godinu sa svojim prijateljima i porodicom. Juče je sav radostan krenuo na posao, i danas takođe, imao svakodnevne svoje obaveze. Da dođe ispred svoje kancelarije i da tu završi, to je strašno. On je sav izrešetan”, kazala je.

Gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić osudio je ubistvo Ivanovića i održao hitan sastanak KFOR-a, kosovske policije i EULEX-a, a tema je bila bezbjedonosna situacija u Mitrovici.

Oliver Ivanović je bio nosilac liste “Sloboda, demokratija, pravda – Oliver Ivanović” na kosovskim izborima. Takođe je bio odbornik u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica ispred Građanske inicijative “SDP- Oliver Ivanović”.

Na posljednjim lokalnim izborimaj 22. oktobra 2017, zbog zastrašivanja na sjeveru Kosova, četvoro sa njegove liste se povuklo.

Nedavno mu je u Sjevernoj Mitrovici zapaljen i automobil.

Oliver Ivanović (1953) je na posljednjim lokalnim izborima dobio odborničko mjesto sa 1.051 osvojenim glasom. Njegova partija je u lokalnoj skupštini Sjeverne Mitrovice imala tri odbornika.

I pored najava da će izaći na prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu juna 2017, on je od toga ipak odustao zbog velikog broja stranaka iz srpske zajednice, navodeći da će to dovesti do rasipanja glasova.

Tokom kampanje za lokalne izbore, nekoliko kandidata za odbornike iz njegove partije povuklo se sa liste zbog prijetnji da će izgubiti posao. Zvaničan Beograd je i za lokalne i za parlamentarne izbore podržao samo Srpsku listu.

Ivanović je početkom 2014. godine bio jedan od kandidata za predsjednika Sjeverne Mitrovice, kada je i priveden. Apelacioni sud Kosova je februara 2017. naložio ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću, nakon što je 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin nad kosovskim civilima tokom 1999. i 2000. godine.

Ponovno suđenje je počelo 24. marta 2017, a 21. aprila Ivanoviću je ukinut kućni pritvor i omogućeno mu je da se brani sa slobode.

Iza sebe je ostavio suprugu Milenu i četiri sina. 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!