Umro Predrag Lucić: Odlazak uglednog novinara, pisca i dramaturga, suosnivača Feral Tribunea

Lucić je preminuo nakon teške bolesti

Foto: Wikipedia

Novinar, pisac i redatilj Predrag Lucić, suosnivač Feral Tribunea, umro je jutros u Splitu nakon teške bolesti, javili su mediji u regionu.

Kako prenosi hrt.hr, Lucić je rođen 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača Feral Tribunea, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku. Od 2009. objavljivao je dnevnu kolumnu “Trafika” u Novom listu.

Osnovnu i srednju školu, kako je napisao Lucić u biografiji za Hrvatsko društvo pisaca, “nešto nalik gimnaziji”, završio je u Splitu. Studirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, na kojoj je položio oba diplomska, “a ipak ostao apsolvent”. Od januara 1985. povremeno je sarađivao u satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije Feral. Od iste godine u Omladinskoj iskri pisao je kolumnu “Drugačije mlad”, uređivao kulturnu rubriku i, kako je napisao, “zajebantski podlistak Le Spizd”. Na Splitskom ljetu 1987. napravio je festivalske novine Summer Times.

Od 1988. do 2008. vio je stalni autor Ferala. U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počeo je da radi kao novinar-terenac, a sa Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširio je Feral koji tada dobio svoje puno ime Feral Tribune. U jesen 1990, sa Feral Tribuneom se preselio u Slobodnu Dalmaciju, gdje je radio i kao predratni i ratni reporter. U martu 1993. napustio je Slobodnu Dalmaciju i sa grupom kolega pokrenuo “samostalni i suvereni satiričko-politički dvonedjeljnik Feral Tribune”, čije je prve brojeve potpisao kao glavni i odgovorni urednik. U decembru 1993. Feral Tribune je postao nedjeljnik, a od tada do prestanka izlaženja Lucić je radio kao urednik lista, autor satiričnih i takozvanih ozbiljnih tekstova, uređivao web-stranice, kreirao fotomontaže, ispisivao i uređivao razne rubrike (Greatest Shits, Na kraju krajeva, Šempjun, Tromblon, Informbiro itd.) ipokrenuo i uređivao Biblioteku Feral Tribune.

Od 2007, zajedno sa Borisom Dežulovićem, nastupao je u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”. Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobode, Ars, Sarajevske sveske i Naše pismo. Režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli. Objavio je “Greatest Shits Antologija suvremene hrvatske gluposti”, prvo izdanje 1998, drugo 1999, Biblioteka Feral Tribune, Split (u koautorstvu sa Borisom Dežulovićem), “Haiku haiku jebem ti maiku Velika Feralova pjesmarica”, satirične pjesme, Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003, “Ljubavnici iz Verone”, Biblioteka Moderna poezija, HDP/Durieux, Zagreb 2007, “Sun Tzu na prozorčiću. Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola”, Algoritam, Zagreb 2009, “Bezgaća povijesne zbiljnosti”, satirične pjesme, Algoritam, Zagreb 2010. i  ”Gusle u magli”, Algoritam, 2013. Bio je član HDP-a i Hrvatskog centra P.E.N.

Nagradu “Judita”, Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i muzičkom programu dobio je 2017. za dramu “Aziz”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!