Dan nakon zemljotresa: Potresi manje jačine, Opštini Plav stiglo oko 1.000 zahtjeva za procjenu štete (VIDEO)

Načelnik Službe zaštite i spasavanja, Mirza Medunjanin, kazao je da su dvije porodice noć provele u jednom hotelu, dok je još pet-šest smješteno kod rođaka. Opštna Plav će otvoriti dva računa za uplatu pomoći – jedan za dijasporu i drugi za građane Crne Gore

Foto: Facebook/Podgorički vremeplov

Noć u Plavu protekla je u znaku više potresa manjeg intenziteta, kao posljedica smirivanja tla nakon zemljotresa jačine 5,2 stepeni Rihtera koji je juče potresao Crnu Goru u 11:46 časova.

Epicentar zemljotresa je bio u blizini Plava, na planini Visitor, na dubini od 14 kilometara, prema Sektoru za seizmologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spasavanja, Mirze Medunjanina, ti potresi nisu izazvali nove štete, ali jesu pojačavali strah kod građana.

On je kazao da su dvije porodice noć provele u jednom hotelu, dok je još pet-šest smješteno kod rođaka.

Prema njegovim riječima, Opštini je do jutros pristiglo oko hiljadu zahtjeva za procjenu štete na kućama i objektima usljed jučerašnjeg najjačeg potresa.

U jednom bjelopoljskom marketu (Foto: Facebook/Podgorički vremeplov)

“Radimo na tome da interventno i što hitnije, ako to bude moguće, rekonstruišemo njihove stambene objekte, kako bi se i oni što prije vratili kućama”, rekao je Medunjanin, prenose “Vijesti”.

Opštna Plav će, kako su tom listu kazali u Štabu za suzbijanje posljedica od elementarnih nepogoda, otvoriti dva računa za uplatu pomoći – jedan za dijasporu i drugi za građane Crne Gore.

U ovoj opštini očekuju pomoć od Vlade, a tri ministra, među kojima i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, kao i direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, prisustvovali su danas sjednici opštinskog Štaba za elementarne nepogode.

Oni su se ranije jutros sastali sa predsjednikom Opštine Berane Dragoslavom Šćekićem i njegovima saradnicima.

I Opštini Berane već je počeo da pristiže veliki broj zahtjeva za procjenu štete na objektima.

Foto: “Vijesti”

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić rekao je da će lokalna uprava i nadležna komisija raditi koliko je god potrebno da se utvrdi pravo stanje nakon jučerasnjeg zemljotresa.

“Mi smo, kao i uvijek do sada, uz sve naše sugrađane, i trudićemo se da svima kojima je to potrebno pomognemo. U stalnoj smo koordinaciji sa državnima organima od kojih očekujemo pomoć”, rekao je Šćekić.

Iz Opštine Berane je objašnjeno da se zahtjevi za procjenu štete podnose direktno komisiji, ili preko predsjednika mjesnih zajednica.

U beranskom selu Vinicka jedna porodica je provela noć izvan svoje kuće, odnosno u kući u komšiluku.

Noć u Beranama protekla je mirno, a novi potresi manjeg intenziteta skoro da se i nijesu osjetili. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!