Radončić: Zgrada Opštine Gusinje biće završena 2018, izgradnju sportskih terena pomoći će ministarstva prosvjete i sporta

„Ministar Šehović nam je obećao da će Ministarstvo prosvjete učestvovati u izgradnji stadiona. I ministar sporta, Nikola Janović, nam je obećao prilična sredstva za nastavak radova. Koliko će projekat ukupno koštati znaćemo za nekoliko dana, jer smo imali određene korekcije plana“, kazao je Radončić

Zgrada Opštine Gusinje, čija je gradnja počela 2014, biće završena naredne godine.

To je za Portal Revije Fokus kazao predsjednik Fondacije Gusinje, Braho Radončić.

Radončić je rekao da je od predsjednice Opštine Gusinje, Anele Čekić, dobio informaciju da su radovi u unutrašnjosti zgrade kompletirani, kao i da se trenutno pauzira zbog niskih temperatura.

„Biće to najljepša zgrada opštine na sjeveru Crne Gore“, uvjeren je Radončić.

On je kazao da je ideja o izgradnji potekla od Fondacije „Gusinje“, da su pomogli izgradnju sa 30 odsto novca i dali učešće od 76.000 eura.

Podsjetimo, organizacija na čijem je čelu Braho Radončić, od početka osnivanja, 2006. godine, prikupila je blizu 800.000,00 ili preciznije 799.751,00 dolara. Od prikupljenih sredstava u zavičaj je donirala 454.185,00 dolara.

Radončić posebno ističe zasluge Fondacije Gusinje oko lobiranja za put Gusinje – Podgorica preko teritorije Albanije, kao i za povraćaj statusa opštine Gusinju.

Podsjetio je i na to da su iseljenici iz Amerike sa pomaganjem rodnog kraja krenuli još devedesetih godina prošlog vijeka.

„Da nas iseljenika nije bilo, Gusinje ne bi ličilo ni na šta. Još 90-ih smo pokrenuli projekte izgradnje džamije, zida oko nje, sređivali smo mostove, popravljali puteve… Pomagali smo i škole, opremali ambulantu, izlazili u susret svima kojima je pomoć bila potrebna. Uredili smo groblje u Gusinju. Ovakve dijaspore nema ne u Crnoj Gori, već u bivšoj Jugoslaviji“, kazao je Radončić.

Tri i po godine nakon što je Gusinje povratilo status opštine, Radončić kaže da nije zadovoljan razvojem grada.

„Mi koji živimo u Americi smo planirali da platimo dva ili tri stručnjaka, odnosno menadžera koji bi uradili planove za razvoj poljoprivrede, stočarstva, pčelarstva… Oni su pristali, ali su neki opštinari izašli sa stavom da imaju stručnjake. Bili smo iznenađeni, ali smo vjerovali da će razvoj ići brže. Ali, izgleda da taj partijski sistem to onemogućava“, pojasnio je Radončić.

Fondacija “Gusinje” ima nekoliko projekata vezanih za rodni kraj. Među njima je i projekat uređenja Ali-pašinih izvora.

„Taj projekat je obuhvatao gradnju hotela, kamenih mostova, ribnjaka, prečišćavanje izvora… Do realizacije projekta uređenja Ali-pašinih izvora nije došlo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali se nadam da će se i to jednog dana riješiti“, rekao je Radončić.

On se osvrnuo i na 2. avgust, kada se na Ali-pašinim izvorima održavaju tradicionalni susret dijaspore, koji posljednjih godina prerastaju u svoju suprotnost.

„To posljednjih godina ne liči ni na šta, ali ćemo sa predsjednicom Čekić da poradimo na rješenju problema“, izričit je Radončić.

Trenutno, plan Fondacije „Gusinje“ je da finansira izgradnju stadiona malih sportova u toj opštini, koji će imati fudbalski, košarkaški i odbojkaški teren, kvalitetne podloge, reflektore, svlačionice, tribine…

Radončić se prije nekoliko dana u Njujorku sastao sa ministrom prosvjete u Vladi Crne Gore, Damirom Šehovićem, koji je na poziv Humanitarnog udruženja „Euro Gusinje“ boravio u tom gradu i prisustvovao manifestaciji „Veče dijaspore“.

„Ministar nam je obećao da će Ministarstvo prosvjete finasijski učestvovati u toj izgradnji. I ministar sporta, Nikola Janović, nam je obećao prilična sredstva. Koliko će ukupno projekat koštati znaćemo za nekoliko dana, jer smo imali određene korekcije plana“, kazao je Radončić.

On je istakao da je u kontaktu i sa direktorom OŠ „Džafer Nikočević“, Šerifom Feratovićem, koji mu je, kako je rekao, obećao da će preduzeti sve mjere da projekat što prije bude realizovan.

„Očekujemo da sve bude završeno prije sezone odmora. Da gradimo stadion malih sportova motivisali su nas turniri koji se održavaju u Gusinju, gdje dođe i do 1.000 ljudi, a nema uslova. Tako da će realizacijom tog projekta dobiti svi – i mi u Americi i stanovnici Gusinja. Ni omladina iz Amerike koja ljeti dođe u Gusinje, a ni tamošnja nemaju mnogo izbora kada je u pitanju slobodno vrijeme, pa se sve svodi na kafiće. Izgradnjom terena to će se promijeniti, a takođe više neće morati da putuju do Plava i Berana da bi igrali utakmice. Naravno, moći će da ih koriste i učenici škole“, istakao je Radončić.

Donatorsko veče Fondacije Gusinje biće održano u subotu, 16 decembra. Sakupljeni novac biće doniran za izgradnju sportskih terena u Gusinju. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!