Muslimanski svijet na nogama nakon Trumpove odluke: Palestinci pozivaju na ustanak, hoće li rakete krenuti na Izrael?

Hamas je pozvao na novi palestinski ustanak, libanski Hezbolah zaziva “smrt Amerike”, a irački ekstremisti tvrde da su američki vojnici sada postali “legitimna meta napada”. Palestinska islamistička grupa Hamas pozvala je danas na novu pobunu protiv Izraela. “Trebali bismo pozvati na intifadu i pripremiti je, suočeni sa cionističkim neprijateljem”, rekao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh tokom govora u Gazi. On je naglasio da je Trumpovo priznanje “objava rata” i pozvao na novi palestinski ustanak

Sa današnjeg protesta Palestinaca (Foto: Printscreen)

Nakon Trumpove odluke cijeli muslimanski svijet je na nogama.

Predsjednik Amerike je srušio politiku svih prethodnih vlada SAD-a, Palestinci već zovu na intifadu, hoće li poletjeti rakete na Izrael, sprema li se Netanyahuu za rat na dva fronta?

Dok je srijeda bila ispunjena političko-retoričkim reakcijama, danas su svi prespavali i počinju reakcije. Prvi je izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je objavio da će “mnoge zemlje u svijetu slijediti Trumpov potez”. No, za sada nije naveo niti jednu od njih. Spominje se Češka, ali je njena vlada poručila da bi Zapadni Jerusalim mogao, jednom, nakon dogovora sa saveznicima, biti priznat kao glavni grad Izraela. Što, jasno, otvara pitanje Istočnog Jerusalima.

“RADITI NA POKRETANJU INTIFADE”

Bitno ozbiljnije stvari događaju se u Pojasu Gaze. “Trebamo raditi na pokretanju intifade (ustanka) kao odgovora cionističkom neprijatelju”, pozvao je Palestince juče Ismail Hanija, lider palestinskog pokreta Hamas, koji ima i svoje vojno krilo. Ako se ta prijetnja ostvari, tada svaka priča o mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca pada u vodu. Što su možda neki jastrebovi u izraelskoj vladi i htjeli. A dobro dođe i Hamasu da može razbucati dogovor o podjeli vlasti sa Fatahom, koji ionako nije želio. Pa bi Hamas mogao iskoristiti ovu priliku da ojača svoje veze s Iranom, nauštrb pritiska – konstruktivnog – koji sada trpi iz Egipta. Što uvijek zna da se završi ispaljivanjem raketa na Izrael, pa odgovorima. U Libanu čeka Hezbolah, ojačan ratom u Siriji, pa bi se Netanyahu mogao naći u situaciji da vodi rat an dva bojišta, a to ni izraelskoj vojsci nije lako. No, vjerovatnije je da će se Hezbolah, zbog osjetljivosti Libana u ovom trenutku, za sada suzdržati od ikakvih provokacija.

U teškoj se situaciji nalazi Jordan, izraelski saveznik (imaju potpisani mirovni sporazum), gdje boravi veliki broj Palestinaca koji bi mogli slijediti poziv na intifadu i oslabiti vlast hašemitskog kralja Abdulaha II, piše “Jutarnji list”. Ta dinastija je zadužena za čuvanje muslimanskih svetilišta u istočnom Jerusalimu. Stoga Abdulah ne smije biti blag u ovoj situaciji, ali jednako tako mora misliti i na stabilnost u regiji, jer se nemiri u Izraelu i na Zapadnoj obali automatski prelivaju na drugu obalu Jordana.

Trumpov potez zaustavlja plan Saudijske Arabije da se reaktivira predlog mirovnog sporazuma s Izraelom koji je 2003. godine predložio tadašnji prijestolonasljednik Abdulah (kasniji kralj). Rijad će se naći i u neugodnoj situaciji jer će svoje sve otvorenije veze s Izraelom, usmjerene protiv Irana, morati potpuno da sakrije ili čak raskine. Što Teheran čini sretnim.

“AMERIČKI VOJNICI LEGITIMNA META NAPADA”

Koliko se, dakle, može zaključiti “dan poslije”, Trumpova odluka vjerovatno neće dovesti do nekog ozbiljnog sukoba (svima je sasvim dosta bilo Sirije i Iraka, i još uvijek Libije), ali će uzdrmati postojeće saveze, dajući snažne argumente u ruke onima koji imaju destruktivne ideje (Iran u Palestini), a otežavajući one konstruktivne (mirovni sporazum Izraela i Palestinaca).

Ismail Haniyeh (Foto: Printscreen)

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela izazvala je danas nove napetosti na Bliskom istoku – islamistički Hamas pozvao je na novi palestinski ustanak, libanski Hezbolah zaziva “smrt Amerike”, a irački ekstremisti tvrde da su američki vojnici sada postali “legitimna meta napada”, prenose agencije.

Palestinska islamistička grupa Hamas pozvala je danas na novu pobunu protiv Izraela nakon što je Trump priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje američke ambasade u taj grad.

“Trebali bismo pozvati na intifadu i pripremiti je, suočeni sa cionističkim neprijateljem”, rekao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh tokom govora u Gazi.

On je naglasio da je Trumpovo priznanje Jerusalima kao glavnog izraelskoga grada “objava rata” i pozvao na novi palestinski ustanak.

“Potvrđujemo da je Jerusalim ujedinjen, nije istočni i zapadni, i ostaje glavni grad Palestine, cijele Palestine”, dodao je Haniyeh.

Libanski list Al Akhbar blizak Hezbolahu objavio je danas na naslovnici “Smrt Americi”, što je najžešća reakcija među univerzalno kritičnoj libanskoj štampi prema Trumpovoj odluci o proglašenju Jerusalima kao glavnog izraelskog grada.

Akhbar je Trumpovu odluku nazvao “novim američkim Balfourom”, aludirajući na Balfourovu deklaraciju prije jednog vijeka, u kojoj je Velika Britanija podržala predlog stvaranja jevrejske države na Bliskom istoku.

OPŠTI ŠTRAJK

“Danas u Palestini postoji jak otpor koji na raspolaganju ima hiljade raketa koje mogu pogoditi Tel Aviv”, piše list.

Nakon Trumpove odluke, na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu palestinske vlasti pozvale su na opšti štrajk, zatvoreni su svi trgovački centri, škole i javne ustanove. Deset Palestinaca iz predgrađa Istočnog Jerusalima uhapšeno je tokom noći nakon što je bačen molotovljev koktel na autoput. Međutim, za sada nije bilo većih protesta ili sukoba između Palestinaca i izraelskih bezbjednosnih službi.

U Gazi su na ulice tijekom noći izašle stotine Palestinaca uzvikujući poruke protiv Trumpa i poruke podrške Jerusalimu. U gradovima Beit Hanounu na sjeveru Pojasa Gaze, širom grada Gaze i u gradovima na jugu, Khan Younisu i Rafahu, zapaljene su automobilske gume.

Irak danas zahtijeva da američka vlada odustane od odluke o proglašenju Jerusalima glavnim izraelskim gradom kako bi se izbjeglo podsticanje terorizma, a istaknuta iračka policija objavila je da je odluka razlog da se napadnu američke snage.

“Upozoravamo na opasne posljedice odluke na stabilnost u regiji i u svijetu”, ističe se u izjavi iračke vlade. “Američka administracija mora odustati od odluke da zaustavi svako opasno širenje koje bi moglo podstaknuti ekstremizam i stvoriti pogodne uslove za terorizam”, upozoravaju oni.

Harakat Hezbollah al Nujaba, grupa koju podržava Iran, ističe da bi Trumpova odluka mogla postati “legitiman razlog” da se napadnu američke snage u Iraku. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!