Šehović: U 2018. kadrovske promjene na čelnim pozicijama obrazovnih ustanova u Crnoj Gori

Šehović posebno istakao osnivanje Fonda za kvalitet i talente budžeta oko 1,5 miliona eura, kao i besplatne osnovne i magistarske studije. “Samo da smo za ovih godinu dana uveli besplatno studiranje, bilo bi dovoljno samo po sebi. A nijesmo. Uradili smo mnogo više”, rekao je Šehović

Damir Šehović (Foto: MPS.GOV.ME)

Ministar prosvjete Damir Šehović najavio je da će u 2018. godini doći do kadrovskih promjena na čelnim pozicijama dijela obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

On je na konferenciji za medije, povodom godinu dana rada Vlade, ocijenio da je 2017. bila “velika za obrazovni sistem”.

“U narednoj će najveći izazovi biti primjena usvojenih zakona, eliminisanje loših praksi u obrazovanju, a mogu se očekivati i kadrovska osvježenja na čelnim pozicijama dijela obrazovnih ustanova u Crnoj Gori”, rekao je Šehović, prenose “Vijesti”.

Još jednom su predstavljene ključne izmjene osam sistemskih zakona iz obrazovanja, među kojima je Šehović posebno istakao osnivanje Fonda za kvalitet i talente budžeta oko 1,5 miliona eura, kao i besplatne osnovne i magistarske studije.

“Samo da smo za ovih godinu dana uveli besplatno studiranje, bilo bi dovoljno samo po sebi. A nijesmo. Uradili smo mnogo više”, rekao je Šehović.

Izlažući podatke u vezi sa visokim obrazovanjem, podsjetio je i na činjenicu da je predloženi budžet UCG za narednu godinu najveći u njegovoj istoriji – 19,3 miliona eura.

Analizirajući konkretne rezultate usvojenih zakonskih izmjena, ministar je rekao da je uvedena obavezna praksa na sve faultete, da je ove godine 20 odsto više upisane djece na programe trećeg stepena srednjih stručnih škola, da je 40 odsto od ukupnog broja učenika na trećem stepenu u sistemu dualnog obrazovanja, kao i da je opredijeljeno 200.000 eura za stipendije za deficitarna zanimanja.

To je, kako je saopštio, plod kampanje i velikog rada u dijelu jačanja srednjeg stručnog obrazovanja, koje je jedan od ključnih uslova za povezivanje obrazovanja sa tržištem rada.

Šehović je istakao da je 1,8 miliona opredijeljeno u naredne tri godine za rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika, ali i da će ukupan broj ključeva uručenih u 2017. godini za stambene jedinice zaposlenih u oblasti prosvjete biti 164.

U različitim fazama je i devet kapitalnih projekata koji se odnose na izgradnju vrtića i škola, dok je u toku 2017. iz tekućeg budžeta Ministarstva uloženo 1.700.000 eura za rekonstrukcije školskih objekata.

“Uz 550 novih mjesta u predškolskim ustanovama u Glavnom gradu u 2017, preko 1.000 očekivanih mjesta u predškolskim ustanovama naredne godine, opremu isporučenu srednjim stručnim školama vrijednu 345.000 eura, i sve druge tekuće aktivnosti, ministar je zaključio konstatacijom da je prethodna godina bila velika za obrazovni sistem, kao i da su primjena usvojenih rješenja i mijenjanje loših sistemskih praksi ključni izazovi u narednoj godini”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!