Ljekari iz Beograda spasili novorođenče čiji roditelji su, iz vjerskih razloga, odbili transfuziju krvi

Mediji su ranije prenijeli da bračni par iz Požarevca nije dozvolio da njihova tek rođena beba primi “tuđu krv” jer se to kosi sa vjerskim uvjerenjima Jehovinih svjedoka, kojima pripadaju. Nakon toga slučaj je preuzeo Centar za socijalni rad u Požarevcu

Klinika u Tiršovoj, u Beogradu Foto: tirsova.rs

Beba iz Požarevca, čiji su se roditelji protivili da primi transfuziju pozivajući se na vjerske razloge, operisana je, nalazi se na Dječjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu i uspješno se oporavlja, potvrdio je za Tanjug direktor te klinike Zoran Radojičić.

Mediji su ranije prenijeli da bračni par iz Požarevca nije dozvolio da njihova tek rođena beba primi “tuđu krv” jer se to kosi sa vjerskim uvjerenjima Jehovinih svjedoka, kojima pripadaju. Nakon toga slučaj je preuzeo Centar za socijalni rad u Požarevcu.

SAGLASNOST ZA OPERACIJU

Direktorka Centra za socijalni rad u Požarevcu Tatjana Rajić rekla je Tanjugu da je, zahvaljujući timu zaduženom za taj slučaj, sa bebom sada “sve u redu”.

“Naš tim je poštovao sve procedure i reakcija je bila blagovremena. Beba se sada nalazi u klinici u Tiršovoj”, rekla je Rajić.

Kako je naveo Radojičić, beba rođena prije 16 dana nalazi se na odjeljenju neonatalne poluintenzivne njege Univerzitetske dječje klinike.

“Za intervenciju su obezbijeđene sve neophodne saglasnosti koje u ovakvim situacijama daje roditelj ili staratelj djeteta”, kaže on.

Prema njegovim riječima, dečak je 12. novembra, dan nakon rođenja, doveden na Kliniku u Tiršovoj sa Instituta za nenonatologiju zbog potrebe visokospecijalizovane dijagnostike, liječenja i njege u okviru odjeljenja za neonatalnu hirugiju, prenosi Al Jazeera.

Jehovini svedoci su, inače, registrovana vjerska zajednica, upisana u Registar crkava i vjerskih zajednica Srbije.

JEHOVINI SVJEDOCI: NEMA GARANCIJA NI SA TRANSFUZIJOM

Na njihovom sajtu objašnjeno je da ne prihvataju transfuziju krvi iz vjerskih, a ne medicinskih razloga.

Pozivaju se na hebrejske i grčke djelove Svetog pisma, u kojima se, kako piše, nalaze jasne zapovesti da se “uzdržavamo od krvi”.

Na zvaničnom sajtu Jehovinih svjedoka piše i da je zabluda da svake godine umru mnogi pripadnici njihove vjere, uključujući i djecu, jer su odbili transfuziju krvi.

“Hirurzi redovno izvode komplikovane hirurške zahvate bez transfuzije krvi, kao što su operacije na srcu, ortopedske operacije i transplantacije organa. Pacijenti koji ne prime transfuziju krvi, među kojima su i djeca, obično se oporave jednako dobro ili čak i bolje od pacijenata koji prime krv.  U svakom slučaju, niko ne može sa sigurnošću reći da će pacijent umrijeti ako odbije transfuziju krvi, niti da će preživjeti ako je prihvati”, piše na sajtu ove vjerske zajednice.

PRAVO NA ŽIVOT ILI PRAVO NA VJERU

Hirurg, dr Milena Jauković kaže da se, kada je riječ o operacijama, stvari ne mogu generalizovati, jer je svaka priča za sebe.

“Postoji mogućnost da se pacijent nakon operacije oporavi čak i ako je izgubio dosta krvi, a nije primio transfuziju, ali mnogo sporije i uz znatno veći rizik po zdravstveno stanje, pa i život”, objašnjava Jauković.

Takođe, napominje, treba imati u vidu da se ljekari na transfuziju krvi odlučuju samo kad moraju, odnosno kada je život pacijenta direktno ili indirektno ugrožen.

“Krv je dragocjena i ne daje se tek tako, za svaki slučaj. Često je transfuzija krvi jedini način da se pacijent oporavi, čak i nakon uspješne operacije”, kaže dr Jauković.

Pojedini stručnjaci za prava djeteta kažu da je ovo jedna od situacija kada dolazi do tzv. “sukoba prava”.

Naime, Ustav Srbije priznaje pravo na slobodno izražavanje vjere i vjerskih običaja, ali kaže i da je pravo na život neprikosnoveno.

“Nesporno je da roditelji imaju pravo da vaspitavaju svoje dijete u duhu svojih uvjerenja, ali su takođe obavezni da donose odluke koje su u njegovom najboljem interesu. Odluka koja može da ugrozi zdravlje ili život jdeteta ne može biti u njegovom najboljem interesu i tada je potrebna zaštita djeteta”, objašnjava Radovan Cicvarić, direktor užičkog Centra za prava djeteta. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!