Operacija Razjareni bik: Masovna hapšenja članova bande MS-13 u SAD i El Salvadoru

MS-13 je jedina ulična banda koju američki Sekretarijat za finansije označava kao trasnacionalnu kriminalnu organizaciju. Ima skoro 10.000 članova u SAD, a uglavnom su u pitanju imigranti iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa

Predstavnici američkih agencija za sprovođenje zakona objavili su da je uhapšeno skoro 300 pripadnika bande MS-13, za koju je Trampova administracija obećala da će je ukloniti sa američkih ulica.

Hapšenja su izvršena proteklih nedjelja u okviru velike akcije vođene pod imenom “Operacija Razjareni bik”. Operaciju su predvodili predstavnici američke Imigracione i carinske službe. 214 članova MS-13 su uhapšena u SAD a 53 u El Salvadoru, domovini i bazi te bande, navode zvaničnici.

Kako prenosi Glas Amerike, operacija iz dvije faze, usmjerena protiv članova MS-13 i njenih globalnih finansijskih mreža, počela je za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Obame ali je eskalirala pod administracijom predsjednika Trampa.

MS-13 je jedina ulična banda koju američki Sekretarijat za finansije označava kao trasnacionalnu kriminalnu organizaciju. Ima skoro 10.000 članova u SAD, a uglavnom su u pitanju imigranti iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

Među uhapšenima u SAD većina su ilegalni imigranti. 16 uhapšenih su američki državljani a pet imaju legalni status u SAD.

Sekretar za pravosuđe Džef Sešns ocijenio je da su hapšenja važan korak u naporima Trampove administracije da uništi MS-13 čiji su članovi umiješani u seriju ubistava širom zemlje.

“Predsjednik Tramp je naredio Sekretarijatu za pravosuđe da smanji kriminal i obračuna se sa međunarodnim kriminalnim organizacijama i bićemo neumorni u sprovođenju tih ciljeva. Zato sam naredio jedinicama angažovanim u borbi protiv krijumčara droge da primjenjuju sve moguće zakone da bi hapsili, osudili i oduzeli finansije MS-13, saopštio je Sešns. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!