Ivan Miljković 24 godine tražio brata blizanca: Dječaka u bolnici proglasili mrtvim, pa ga dali porodici na Kosovu

Porodica Miljković nikada nije dobila dokument o smrti blizanca Nenada. Ivan navodi da je njegova majka simnjala u zvaničnu verziju, ali ništa nije preduzimala sve do 2003. godine

Ivan Miljković (Foto: Facebook)

Ivanu Miljkoviću (38) iz Svilajnca bile su potrebne čak 24 godine da pronađe brata blizanca, koji je ubrzo po rođenju proglašen mrtvim.

On u razgovoru za “Blic” priča kako je, kada je shvatio da ima brata, tekla potraga i gdje ga je na kraju pronašao. Živog!

Ovo bi mogao da bude jedan od 10.000 slučajeva nestalih beba, za koje se sumnja da su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka otete iz porodilišta širom Srbije.

Početak Ivanove priče dešava se u bolnici u Svilajncu, 7. maja 1979. godine, gdje su rođeni on i njegov jednojajčani brat blizanac Nenad. Kako navodi, bili su zdravi i pravi, sa identičnom kilažom i obimom glave, ali…

“Sve je bilo u redu i ništa nije nagovještavalo da  nešto ne ide kako treba. Ipak, istog dana nas dvojica smo, bez znanja i pristanka majke, bez uputa i bilo kakve propratne dokumentacije, prebačeni na Institut za neonatologiju u Beogradu. Kad je moj otac sjutradan došao u bolnicu u posjetu, rečeno mu je da je jedno dijete preminulo, a da je drugo u kritičnom stanju, zbog vode u plućima. Rečeno mu je da nas upiše u matičnu službu, što je on i učinio, a zatim je došao u Beograd”, kaže Ivan.

Kako dalje priča, u Institutu je tražio da preuzme tijelo svog sina, ali mu to nisu dozvolili. Rečeno mu je da sve ide po proceduri bolnice i da će naknadno dobiti dokumentaciju.

“Rekli su mu: ‘Čuvajte ono što je ostalo, dugo dijete vam je u kritičnom stanju’. Bilo je to klasično preusmjeravanje pažnje”, kaže Ivan.

Godine su prolazile, a porodica Miljković nikada nije dobila dokument o smrti blizanca Nenada. Ivan navodi da je njegova majka simnjala u zvaničnu verziju, ali ništa nije preduzimala sve do 2003. godine.

Kroz šta je sve Ivan prolazio, kako je i gdje pronašao brata blizanca pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!