Bolno sjećanje: Dvadeset četiri godine od rušenja Starog mosta u Mostaru (VIDEO)

Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su bile statički uteg mostu. Cijela jedna ulica s dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana zaredom intenzivno rušile dio po dio mosta, da bi u 10:16 sati 9. novembra, nažalost, pokleknulo ovo remek-djelo mimara Hajrudina

Foto: Printscreen

Na današnji dan prije 24 godine granatiranjem je srušen Stari most u Mostaru.

Stari most granatiralo je Hrvatsko vijeće odbrane (HVO). Most je gađan sa obližnjih visova Planinice, a stotine granata velike razorne moći padale su na simbol Mostara.

Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su bile statički uteg mostu.

Cijela jedna ulica s dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana zaredom intenzivno rušile dio po dio mosta, da bi u 10:16 sati 9. novembra, nažalost, pokleknulo ovo remek-djelo mimara Hajrudina, prenosi CdM.

Foto: Printscreen

Stari most je bio simbol mostarskog građanskog identiteta i navrednijeg kulturno-istorijskog nasljeđa u Bosni i Hercegovini. Obnova, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar, započela je 2003. godine, a prvi kamen u novi luk mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Turske Bulent Arinč.

Obnova je završena u julu 2004. godine.

Stari most danas predstavlja simbol mira i pomirenja u svijetu. Godišnje ga posjeti nekoliko miliona turista iz svih djelova svijeta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!