Stoltenberg: U Crnoj Gori neće biti NATO baza bez saglasnosti države

“Neće biti NATO aktivnosti, neće biti NATO baza, neće biti NATO objekata na bilo koji način u Crnoj Gori bez saglasnosti Vlade Crne Gore. I to se odnosi na sve NATO saveznice. NATO je prisutan u onoj mjeri koju pozdravljaju NATO članice. Nekad NATO pruža finansijska sredstva za infrastrukturu, imamo vježbe i takvu vrstu aktivnosti. To ne nazivam NATO bazom, to bih nazvao aktivnostima NATO. Nema planova za baze NATO, što znači velike NATO baze. Ali, naravno, imamo NATO aktivnosti u Crnoj Gori”, kazao je Stoltenberg

Jens Stoltenberg (Foto: Printscreen)

Neće biti baza u Crnoj Gori bez saglasnosti same države, istakao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, pišu “Vijesti”.

On je to kazao na pitanje “Vijesti” koliko ima istine u navodima jednog od lidera DF-a, Milana Kneževića, da će uskoro početi gradnja dvije NATO baze u Crnoj Gori.

“Neće biti NATO aktivnosti, neće biti NATO baza, neće biti NATO objekata na bilo koji način u Crnoj Gori bez saglasnosti Vlade Crne Gore. I to se odnosi na sve NATO saveznice. NATO je prisutan u onoj mjeri koju pozdravljaju NATO članice. Nekad NATO pruža finansijska sredstva za infrastrukturu, imamo vježbe i takvu vrstu aktivnosti. To ne nazivam NATO bazom, to bih nazvao aktivnostima NATO. Nema planova za baze NATO, što znači velike NATO baze. Ali, naravno, imamo NATO aktivnosti u Crnoj Gori”, kazao je Stoltenberg.

Istakao je da će u Crnoj Gori biti NATO aktivnosti, kao što su vježbe.

Tri glavne teme sastanka ministara odbrane biće komandna struktura NATO, Avganistan i Sjeverna Koreja, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg. 

“Kada je u pitanju Sjeverna Koreja, oni su prijetnja NATO i njenim saveznicama”, kazao je Stoltenberg.

To je kazao uoči sjutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu.

Po pitanju Avganistana, Stoltenberg je kazao da će razgovarati o misiji Odlučna podrška. On je kazao da će im se na sastanku pridružiti ministar odbrane Avganistana.

Stoltenberg je istakao da se NATO uvijek znao prilagođavati promjenama na svjetskoj sceni.

“Kada se svijet mijenjao, NATO se mijenjao,” kazao je Stoltenberg.

“NATO će nastaviti da podržava Avganistan”, kazao je generalni sekretar, navodeći da će poslati hiljade novih ljudi kako bi pomogli avganistanskim snagama bezbjednosti u obuci.

On je poručio teroristima da neće pobijediti.

Saveznice su, kako je istakao, obećale milijardu dolara za obuku avganistanskoh snaga.

Članice će imati sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, vezano za globalne prijetnje, a posebno Sjeverne Koreje.

To će biti drugi sastanak na kojem će Crna Gora učestvovati u svojstvu punopravne članice.

Na dvodnevnom sastanku u Briselu učestvuje ministar odbrane Predrag Bošković. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!