Saudijski princ poginuo prilikom pada helikoptera

Princ Mansour bin Muqrin je bio zamjenik guvernera pokrajine Asir i savjetnik smijenjenog prijestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa

Foto: YouTube/Printscreen

U padu helikoptera na jugu Saudijske Arabije, u blizini grada Abha, poginuo je princ Mansour bin Muqrin, zamjenik guvernera pokrajine Asir i savjetnik smijenjenog prijestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa.

Helikopter je prevozio još sedam visokih saudijskih zvaničnika.

Uzrok pada još nije poznat, javlja Al Jazeera.

Asir je planinska pokrajina na jugu zemlje koja dijeli malu granicu s Jemenom.

Ovo se dešava u trenutku kada Saudijsku Arabiju potresaju hapšenja prinčeva i zvaničnika koji su neistomišljenici sadašnjeg prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Dekretom kralja Salmana smijenjeni su i uhapšeni prvi čovjek Nacionalne garde, ministar privrede, komandant saudijske mornarice i desetine bivših državnih zvaničnika i članova kraljevske porodice.

Tereti ih se za korupciju, a na njihova mjesta odmah su imenovani novi zvaničnici. Vlasti te zemlje su saopštile da će sva imovina obuhvaćena istragama o korupciji biti zamrznuta.

Među privedenima je i saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, koji je vlasnik investicione kompanije Kingdom Holding i jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup.  

Priveden je i Sheikh Saleh Kamel, milijarder koji, kako saznaje Al Jazeera, godišnje daje 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja u Bosni i Hercegovini. 

Fond Sheikh Saleh Kamel osnovan je 2010. godine na inicijativu Bosna Bank International i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg finansijske i poslovne grupacije Dallah Al-Baraka. Već šestu godinu zaredom, iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata, bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.

Uhapšeni su i vlasnici tri najveće medijske grupacije – Alwaleed bin Talal, vlasnik televizijskog kanala Rotana, Awaleed Al Brahim, vlasnik medijske kuće MBC, i Saleh Kamel, vlasnik ART korporacije.

Među smijenjenim i privedenim ministrima su i princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, i Adel Fakeih, ministar ekonomije. 

Abdullah al-Sultan, komandant saudijske mornarice, smijenjen je, a na njegovo mjesto postavljen je Fahad al-Ghafli.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!