Mirsad Kandić se predstavljao kao Edin Radončić: Osumnjičeni za terorizam saslušan u Njujorku

Mirsada Kandića najvjerovatnije su locirale američke službe, i to u trenutku kada je aktivirao jedan od 100 svojih twitter profila. Tada se Mirsad Kandić nalazio u BiH, a američke agencije su o tome obavijestile bh kolege. Stručnjak za terorizam, Vlado Azinović, kaže da su policijske agencije BiH pokazale profesionalnost, jer je cijela akcija lociranja i hapšenja bila u potpunoj tajnosti

Foto: YouTube/Printscreen

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, potvrdio je za N1 da se i dalje vodi istraga o tome da li je Mirsad Kandić, koji je u utorak isporučen SAD-u, imao pomagače tokom boravka u Sarajevu.

U međuvremenu se otkrivaju novi detalji uske saradnje američkih i bh službi na lociranju i hapšenju jedog od najtraženijih saradnika ISIL-a koji je saslušan u New Yorku.

Mirsada Kandića najvjerovatnije su locirale američke službe, i to u trenutku kada je aktivirao jedan od 100 svojih twitter profila. Tada se Mirsad Kandić nalazio u BiH, a američke agencije su o tome obavijestile bh kolege. Stručnjak za terorizam, Vlado Azinović, kaže da su policijske agencije BiH pokazale profesionalnost, jer je cijela akcija lociranja i hapšenja bila u potpunoj tajnosti.

“Da je aktivirao jedan od svojih starih profila, i čini se da je tako oživjela tačka na radaru onih koji su ga pratili”, rekao je Vlado Azinović.

Mektić je juče potvrdio da je Kandić lociran u jednom stanu u sarajevskom naselju Grbavica 4. jula. Takođe je u telefonskom razgovoru za N1 potvrdio da je u toku istraga o tome da li je Mirsad Kandić imao pomagače dok je boravio u Sarajevu.

Nadležni kažu da se Mirsad Kandić, ili Edin Radončić, kako se predstavljao u BiH, na sarajevskoj adresi samo skrivao od američkih vlasti koje su ga tražile, te da nije bio prijetnja po sigurnost, u smilu širenja propagande ili regrutovanja za takozvanu Islamsku državu. Mirsad Kandić, koji je okarakterisan kao šef obavještajne službe ISIL-a, bio je aktivan u SAD-u, gdje je, sumnja se, vrbovao hiljade ljudi za odlazak na sirijsko ratište ili za izvršavanje terorističkih aktivnosti na Zapadu.

Za sada ne postoje dokazi da je imao mrežu pomagača u BiH.

Foto: Printscreen

“Prema onome što je do sada poznato, očito je da on nije ovdje stupio u kontakt sa bilo kime iz eventualne terorističke mreže. Mislim da ovdje nije imao pomagače i da je imao jednu osobu sa kojom je bio privatno blizak”, kazao je Azinović.

O detaljima Kandićevog boravka u BiH još se zvanično ne oglašavaju ni SIPA, niti državno tužilaštvo.

U međuvremenu, Mirsad Kandić je, nakon što je u utorak isporučen vlastima SAD-a, bio na izjašnjenju o krivici pred njujorškim sudom, gdje je odbacio odgovornost.

Tužioci su kazali kako je Kandić, koji je imao državljanstvo SAD-a, putovao je u Tursku u decembru 2013, a potom se pridružio militantima tzv. Islamske države, gdje je pomagao u regrutovanju drugih putem interneta.

Jedan od njegovih regruta bio je Jake Bilardi, australijski tinejdžer poznat pod nazivom Jihadi Jake, koji je u martu 2015. izvršio samoubilački napad u Iraku. Bezbjednosne vlasti u BiH tvrde da hapšenje Kandića nije dokaz o tome da je BiH poprište ISIL-a, kako to navode pojedini analitičari i strani zvaničnici, nego da to pokazuje nultu toleranciju za one koji su zastranili u radikalizam.

“Pogotovo što to pripisuju pojedinim grupama u BiH, i na taj način pojačavaju tenzije ukupnog života u BiH”, rekao je Mektić.

Stručnjaci kažu da je u ovom trenutku vjerovatnije da neko iscenira teroristički napad, nego da ga počini radikalizovana osoba.

“Ne bi me iznenadilo kada bi neko iscenirao teroristički napad, ne bi li dokazao teze koje godinama slušamo, a nemaju veze sa stvarnošću”, izjavio je Vlado Azinović.

I donedavni šef misije OSCE-a u BiH, Džonatan Mur, rekao je, svjedočeći pred Helsinškim komitetom SAD-a, da bi “ciljani teroristički napad na jedno mjesto u BiH mogao imati pogubne posljedice”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!