Euforija u Novom Pazaru: Grad ukrašen turskim i srpskim zastavama, građani na ulicama s obilježjima Turske (VIDEO)

Gotovo svaka zgrada u centru grada ukrašena je zastavama Turske i Srbije, kao i zastavama Bošnjačkog nacionalnog vijeća ili transparentom “Dobro došli u Novi Pazar”, “Vučić – Erdogan”, dok preko puta Gradske uprave dominira transparent sa velikom fotografijom predsjednika Turske, uz tekst na turskom – “I za riječi i za postupke”. Veliki je broj građana u crvenom ili nose marame ili šalove s obilježjima Turske, a na Novopazaraskoj tvrđavi istaknute su zastave Turske, Srbije i Novog Pazara. Grad je ukrašen i balonima u bojama zastava dviju zemalja

Foto: Printscreen

Predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan, stigli su nešto poslije 13 sati u Novi Pazar i odmah se sastali s gradonačelnicima i predsjednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Dvojicu predsjednika ispred Gradske uprave dočekao je veliki broj građana Novog Pazara i okoline kako bi ih pozdravili, javlja Al Jazeera.

Gotovo svaka zgrada u centru grada ukrašena je zastavama Turske i Srbije, kao i zastavama Bošnjačkog nacionalnog vijeća ili transparentom “Dobro došli u Novi Pazar”, “Vučić – Erdogan”, dok preko puta Gradske uprave dominira transparent sa velikom fotografijom predsjednika Turske, uz tekst na turskom – “I za riječi i za postupke”.

Veliki je broj građana u crvenom ili nose marame ili šalove s obilježjima Turske, a na Novopazaraskoj tvrđavi istaknute su zastave Turske, Srbije i Novog Pazara. Grad je ukrašen i balonima u bojama zastava dviju zemalja.

Ispred Gradske uprave montirana je i velika bina sa transparentom na dva jezika “Novi Pazar – most prijateljstva”, sa koje se očekuje obraćanje dva predsjednika.

Foto: Printscreen

Prema protokolu iz Predsjedništva Srbije, biće održana i ceremonija potpisivanja protokola između Grada Novog Pazara i Opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Nakon ceremonije potpisivanja predsjednici Vučić i Erdogan prošetaće glavnom ulicom Novog Pazara.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prvi je predsjednik te zemlje od njenog osnivanja koji boravi u zvaničnoj posjeti Sandžaku. On je, takođe, kao prvi turski premijer i visoki zvaničnik posjetio Novi Pazar 2010. godine.

Turski predsjednik, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, poručio je juče u Beogradu da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelji za buduću saradnju.

Takođe je ukazao da postoji prostor za povećanje trgovinske razmjene Srbije i Turske sa sadašnjih 800 miliona dolara.

Erdogan je istakao da su njih dvojica, kao i cijele delegacije, u utorak imali veoma plodotvorne razgovore.

Kazao je da su privrednici koji su iz Turske takođe u posjeti Srbiji došli kako bi u se upoznali sa mogućnostima za nova ulaganja u Srbiji u sljedećem periodu.

“Daću im podršku za ulaganje u Srbiju”, podvukao je Erdogan.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!