Sarajevo će dobiti spomen-obilježje u znak sjećanja na Editu, Selmu, Denisa i sve stradale mlade ljude

“Ja sam, svojevremeno, pokrenuo inicijativu da to spomen-obilježje bude izgrađeno pred Filozofskim fakultetom, ali u dogovoru s načelnikom Opštine Centar Nedžadom Ajnadžićem odlučili smo da taj spomenik dobije posebno mjesto i da bude impoznantniji, kako bi poslužio kao upozorenje građanima da paze na ono što rade, jer to može izazvati velike tragedije”, kazao je Amir Agić, otac tragično preminule Selme Agić

Edita Malkoč i Selma Agić

Godinu dana nakon tragične nesreće u Sarajevu i smrti studentkinja Edite Malkoč i Selme Agić, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najavljena je izgradnja spomen-obilježja, piše Radiosarajevo.ba.

U parku kod Ekonomske škole, u blizini mjesta tragične nesreće koja je 10. oktobra 2016. godine potresla javnost, trebao bi da bude izgrađen impozantan spomenik, koji će služiti kao sjećanje na sarajevske tragedije u kojima su stradali mladi.

“Zahvaljujući pojedinim inicijativama uskoro će početi izgradnja jednog centralnog spomenika u novom parku, preko puta Ekonomske škole, i to će biti spomen-obilježje za Editu i Selmu, za pokojnog Denisa Mrnjavca, kao opomena za sve one koji prođu tim dijelom grada. Ja sam, svojevremeno, pokrenuo inicijativu da to spomen-obilježje bude izgrađeno pred Filozofskim fakultetom, ali u dogovoru s načelnikom Opštine Centar Nedžadom Ajnadžićem odlučili smo da taj spomenik dobije posebno mjesto i da bude impoznantniji, kako bi poslužio kao upozorenje građanima da paze na ono što rade, jer to može izazvati velike tragedije”, kazao je za Radiosarajevo.ba Amir Agić, otac tragično preminule Selme Agić.

On je dodao i da se ta inicijativa pojavila nekoliko dana prije godišnjice stradanja njegove ćerke i njene koleginice i da na taj način žele ostaviti trajno sjećanje na izgubljenu mladost u glavnom gradu BiH.

Nesreća u kojoj su stradale Selma Agić i Edita Malkoč dogodila se 10. oktobra 2016. godine, kada je Sanjin Sefić vozilom udario ove djevojke na pješačkom prelazu kod Zemaljskog muzeja. Nakon nesreće je pobjegao, a vrlo brzo se saznalo o kome se radi i da je, nakon nesreće, pobjegao u Srbiju.

Dva dana kasnije Sefić je uhapšen u Novom Sadu, a nekoliko mjeseci kasnije izručen BiH, gdje mu se trenutno pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi zbog ovog slučaja.

Spomenik će podsjećati građane na još jednu tragediju, odnosno na ubistvo Denisa Mrnjavca, šesnaestogodišnjeg srednjoškolca koji je na putu iz škole prema kući brutalno pretučen u prepunom tramvaju. Dječak je preminuo je 6. februara 2008. godine, a zbog njegovog ubistva na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su Nermin Sikirić, koji je nožem ubo Mrnjavca, i njegovi pomagači Ademir Lelović i Berin Talić, kao i Armina Milić, Lelovićeva majka koja je pomagala sinu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!