U Španiji povrijeđene 844 osobe, Puigdemont poručio: Ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont se obratio Evropskoj uniji, poručivši da Katalonija “više nije unutrašnje pitanje” i da “Španija svojim ponašanjem napada njene osnovne principe”. On je zahvalio stanovnicima koji su izašli na glasanje, posebno povrijeđenima

Foto: Twitter

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont kazao je da je “nakon referenduma ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država”.

Rezultate referenduma će poslati u katalonski parlament, kako bi se primijenila odredba prema kojoj, u slučaju pobjede glasa “Da”, treba da bude proglašena nezavisnost.

Puigdemont se obratio Evropskoj uniji, poručivši da Katalonija “više nije unutrašnje pitanje” i da “Španija svojim ponašanjem napada njene osnovne principe”. On je zahvalio stanovnicima koji su izašli na glasanje, posebno povrijeđenima.

“Vlada kojom predsjedavam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu”, rekao je Puigdemont.

Iako je rezultat referenduma još nepoznat, sasvim je izvjesno da su pobijedili zagovornici nezavisnosti jer su se upravo oni najviše trudili u organizovanju glasanja, dok protivnici uglavnom nisu izašli nakon što ga je sud zabranio.

Ranije večeras španski premijer Mariano Rajoy je pozvao katalonsku vladu da “odustane od novih koraka koji nikamo ne vode”. Španski ustavni sud je poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu i izjašnjavanje proglasilo nezakonitim.

Španska policija je tokom zauzimanja 92 škole sa glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili, nakon čega su povrijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca, dok su četiri osobe uhapšene. Najviše povrijeđenih, 294, je u Barceloni, kazali su iz katalonske medicinske službe.

Foto: Twitter

“Evropska unija više ne može gledati u drugu stranu”, istakao je Puigdemont, dodavši da je “Španija ispisala sramotnu stranicu u odnosima sa sjeveroistočnom pokrajinom.

Grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za utorak, u znak protesta protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma. Na štrajk je pozvao Jordi Cuixart, predsjednik organizacije Ómnium Cultural, a da će biti održan rekao je Hini jedan koordinator koji je u Barceloni organizovao stanovnike kako policija ne bi mogla da uđe u lokalnu školu, gdje su glasali.

“Ovo što se dogodilo je sramota za Španiju. U utorak ćemo odgovoriti štrajkom”, rekao je koordinator, prenosi Jutarnji.hr.

Rajoy je istakao da je policija postupila u skladu sa zakonom i da je za događaje kriva isključivo katalonska vlada jer je “promovisala kršenje zakona”.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kritikovala je policijsku akciju.

“Kao gradonačelnica Barcelone zahtijevam trenutnu obustavu policijske akcije protiv nenaoružanog naroda”, rekla je ona, nakon što je glasala na referendumu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!