Sportska dvorana u Grbavici neće nositi ime Gorana Čengića: Za heroja nema mjesta

Jutros je na sportskoj dvorani osvanuo grafit “Dvorana Goran Čengić”, koji su nadležni, u brzoj akciji uklonili. Sportska dvorana, kao druga kuća pretežno mladih, nosiće bezlični, neutralni naziv “Novo Sarajevo”, umjesto da ponese ime Gorana Čengića, simbola pobjede ljudskosti u teškim ratnim danima

Sportska dvorana u sarajevskom naselju Grbavica neće nositi ime Gorana Čengića, jednog od najboljih rukomentaša u bivšoj Jugoslaviji, humaniste kojeg je 1992. godine, dok je pokušavao da zašti svoje komšije Bošnjake, ubio ratni zločinac, “monstrum s Grbavice”, Veselin Vlahović Batko.

Ovo je odluka vijećnika Opštine Novo Sarajevo, koja je izazvala veliko nezadovoljstvo partija građanske orijentacije, ali i brojnih Sarajlija.

Tako je jutros na ovoj sportskoj dvorani osvanuo grafit “Dvorana Goran Čengić”, koji su nadležni, u brzoj akciji uklonili, piše Radio Slobodna Evropa.

Sportska dvorana, kao druga kuća pretežno mladih, nosiće bezlični, neutralni naziv “Novo Sarajevo”, umjesto da ponese ime Gorana Čengića, simbola pobjede ljudskosti u teškim ratnim danima.

Vijećnica Naše stranke u Opštini Novo Sarajevo Vildana Bešlija kaže da je i rukom napisano Goranovo ime na dva mjesta na dvorani, znak volje građana.

“Još uvijek smo u mraku koji nije dozvolio da građanska hrabrost i ljudi koji zaslužuju, kakav je bio Goran Čengić, postanu svjetlo ovog grada. Silom većine, prije dva dana dvorana nije dobila njegovo ime. Danas je već bolja slika. Iskreno, meni je ljepše gledati i ovakav grafit, sa ispisanim velikim imenom Gorana Čengića, nego naziv koji u suštini ne govori ništa. A ime ‘Goran Čengić’ govori mnogo”, kaže Bešlija.

Ona navodi kako je “odnos Sarajeva i Novog Sarajeva neprimjeren onome što Sarajevo treba biti, što je nekad predstavljalo”, te smatra “da je krajnje vrijemeda počnemo intenzivno raditi na tome da grad vratimo na pravi put,da bude multikulturalni centar”.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!