Saša Janković odao počast žrtvama genocida u Srebrenici: Ovo je ljudska tragedija

Janković je kazao da mu dobrodošlica kojom je dočekan pokazuje da niko nije osuđen na konflikt i mržnju. “Dobrodošlica Majki Srebrenice mi pokazuje da nismo osuđeni na konflikt i mržnju, nego treba da pronađemo dobre osobine u nama kako bi izašle na vidjelo. Naše vlasti su decenijama izvlačile najgore iz ljudi. Ne znam ljude ni djecu koji žele rat, znam samo političare koji stalno pričaju o ratu i konfliktima”, rekao je Janković

Saša Janković (Foto: Printscreen)

Predsjednički kandidat na prethodnim izborima u Srbiji Saša Janković danas je stigao u Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice kako bi odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Jankovićeva posjeta je uslijedila kao iznenađenje s obzirom na to da je njegov dolazak najavljen 11. jula, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Janković je, noseći cvijet Srebrenice na reveru, prošetao Memorijalnim centrom Potočari zajedno sa Ćamilom Durakovićem, gdje je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, piše slobodna-bosna.ba.

Janković je tokom izborne kampanje u Srbiji otvoreno govorio o genocidu u Srebrenici i kritikovao Aleksandra Vučića što “masovna ubistva Srebreničana” ne nazove pravim imenom.

Vučića je nazvao ratnim huškačem, koji je zapaljivom retorikom inspirisao zločine nad Bošnjacima.

U obraćanju medijima, Janković je kazao da je značajno za svakoga da se suoči sa duhovima iz prošlosti.

“Značajno je za mene kao čovjeka da se suočim sa najtežim zločinima u naše sadašnje vrijeme. Značajno je i za moj narod. Svako od nas treba da pogleda u svoje dvorište i svoje duhove iz prošlosti riješi. Nijedan narod nije kriv, ali jesu pojedinci. Kada pogledamo u oči sopstvenim pojedincima lakše ćemo počistiti komšijska dvorišta od takvih stvari”, kazao je Janković i dodao da je ovo ljudska tragedija sa kojom dijeli osjećanja.

“Ovo je ljudska tragedija i ja dijelim sa ovim ljudima osjećanje, kao što vjerujem da svaka žrtva u svakom čovjeku izaziva ono najozbiljnije. Moramo da krenemo naprijed. I dalje se nad našim glavama spominju konflikti i traži stabilnost. Treba da se okrenemo ljudima u našim zemljama koji iskreno vjeruju da smo jedni drugima najbitniji. Ne samo da se suočimo sa prošlošću, nego i da nađemo način kako da izgradimo budućnost”, poručio je Janković.

On je kazao da mu dobrodošlica kojom je dočekan pokazuje da niko nije osuđen na konflikt i mržnju.

“Dobrodošlica Majki Srebrenice mi pokazuje da nismo osuđeni na konflikt i mržnju, nego treba da pronađemo dobre osobine u nama kako bi izašle na vidjelo. Naše vlasti su decenijama izvlačile najgore iz ljudi. Ne znam ljude ni djecu koji žele rat, znam samo političare koji stalno pričaju o ratu i konfliktima. Maloprije mi je neko rekao da sam veliki čovjek. Ne, ja sam mali čovjek, a oduvijek su mali ljudi pravili najveće stvari”.

Mnoge delegacije, političari, osobe iz javnog života su najavile svoje dolaske u utorak u Memorijalni centar u Potočarima.

Predstavnici ambasada Austrije, Brazila, Bugarske, Češke, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indonezije, Irana, Italije, Japana, Kuvajta, Kine, Mađarske, Makedonije, Holandije, Norveške, Njemačke, Pakistana, Palestine, Poljske, Rumunije, Slovenije, Španije, Švicarske, Švedske, Saudijske Arabije, SAD-a, Turske, Velike Britanije, Irske i Ukrajine su na listi gostiju.

Među gostima su i predstavnici EUFOR-a, NATO štaba Sarajevo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, RCC, Grad Sarajevo, Novi Pazar, Tuzla, Opština Centar Sarajevo, Kladanj, ZDK, BPK, HNK, Vlada TK, Kanton Sarajevo, Predstavnički dom i Dom naroda FBiH, Parlamentarna skupština BiH, federalna ministarstva pravde, finansija, rada i socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, boraca i invalida, poljoprivrede i šumarstva, razvoja, poduzetništva i obrta, kao i unutrašnjih poslova, a doći će i potpredsjednici FBiH, premijer FBiH Fadil Novalić i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Bakir Izetbegović će biti predstavnik Predsjedništva BiH, a doći će i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine na čelu sa Nenadom Čankom i Čedomir Jovanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!