Nedžad Avdić, čovjek koji je preživio strijeljanje u Srebrenici: Tražili smo vode prije nego nas ubiju, nisu nam dali ni kap

“Naše selo u blizini Vlasenice je spaljeno odmah na početku rata, a mi smo protjerani i došli smo u Srebrenicu. Imao sam 17 godina. U Srebrenici je bilo teško, ali sam navikao da svakodnevno gledam masakre, mnogo ubijenih ljudi. Međutim, ono što se dogodilo u julu 1995. godine, na to nisam bio spreman, bio sam šokiran”, kaže on. Ono na šta nije bio spreman je gledanje smrti u oči

Potočari (Foto: Printscreen)

Jula 1995. godine Nedžad Avdić, tada 17-ogodišnjak, preživio je strijeljanje u Petkovcima kod Zvornika. Prije toga, na početku rata, njegovo selo u okolini Vlasenice je zapaljeno i sa porodicom je izbjegao u Srebrenicu.

Prilikom pada Srebrenice, sa ocem je krenuo šumama u konvoju spasa. Nedžad je zarobljen, a otac je ubijen na tom putu i, nakon što je ekshumiran, sahranjen u Memorijalnom centru Potočari.

Nedžad je nakon 20 godina ćutnje odlučio da progovori. Širom svijeta prenosi istinu o događanjima u Srebrenici i proglašen je počasnim doktorom univerziteta Luton u Velikoj Britaniji, piše Radio Slobodna Evropa.

Vratio se u Srebrenicu, našao posao, oženio se i dobio troje djece.

Drama Nedžada Avdića počela je dok je još kao izbjeglica boravio u Srebrenici.

“Naše selo u blizini Vlasenice je spaljeno odmah na početku rata, a mi smo protjerani i došli smo u Srebrenicu. Imao sam 17 godina. U Srebrenici je bilo teško, ali sam navikao da svakodnevno gledam masakre, mnogo ubijenih ljudi. Međutim, ono što se dogodilo u julu 1995. godine, na to nisam bio spreman, bio sam šokiran”, kaže on.

Ono na šta nije bio spreman je gledanje smrti u oči.

Prilikom pada Srebrenice, on je sa odraslim muškarcima krenuo šumama prema Tuzli. U opštoj gužvi, izgubio se od oca i nikada ga više nije vidio. Zarobljen je i odveden na strijeljanje u selo Petkovci kod Zvornika.

“Poslije zarobljavanja, doveli su nas u jednu školu u selo Petkovci kod Zvornika. Čim je pao mrak, oni su počeli sa ubijanjem. Imali su jasan plan – svi treba da budemo ubijeni”, prisjeća se Nedžad Avdić.

Teškom mukom, prisjeća se tog 14. jula, dana kada je trebao da bude ubijen…

Kompletnu potresnu ispovijest Nedžada Avdića možete pročitati OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!