Dnevne novine: Demos puca zbog Demokratskog fronta i duga od 70.000 eura

Danilović traži da Demos počne razgovore sa liderima Demokratskog fronta o jedinstvenom nastupu opozicije na narednim predsjedničkim, a možda i parlamentarnim izborima, dok se Lekić tome žestoko protivi. Pošto oko tog pitanja nije bilo ni naznaka da može doći do dogovora, sjednica Glavnog odbora Demosa, na kojoj je trebalo da se raspravlja o analizi rezultata lokalnih izbora, kao i odgovornosti vrha stranke za seriju loših izbornih rezultata, nije održana jer Danilović sa svojim pristalicama nije želio da joj prisustvuje

Miodrag Lekić (Foto: demos.org.me)

Lider Demosa Miodrag Lekić i njegov zamjenik i predsjednik Izvršnog odbora Goran Danilović imaju potpuno različite stavove o jedinstvu opozicije, a naročito o odnosima sa Demokratskim frontom i zbog toga će doći do raspada ove partije, saznaju Dnevne novine.

Danilović, naime, traži da Demos počne razgovore sa liderima Demokratskog fronta o jedinstvenom nastupu opozicije na narednim predsjedničkim, a možda i parlamentarnim izborima, dok se Lekić tome žestoko protivi, prenosi portal CdM.

Pošto oko tog pitanja nije bilo ni naznaka da može doći do dogovora, sjednica Glavnog odbora Demosa, na kojoj je trebalo da se raspravlja o analizi rezultata lokalnih izbora, kao i odgovornosti vrha stranke za seriju loših izbornih rezultata, nije održana jer Danilović sa svojim pristalicama nije želio da joj prisustvuje.

SPORNO 70.000 EURA

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima DN, Goran Danilović se čak zalaže da se Demos priključi Demokratskom frontu, piše taj portal.

I pored toga što je očigledno da stara ljubav zaborava nema, zamjenik predsjednika Demosa ima još razloga za ljutnju.

Prema nekim informacijama, u nedostatku novca za prethodne lokalne izbore u Kotoru, Budvi i Herceg Novom Danilović je založio i lični autoritet u pribavljanju finansijskih sredstava, a došlo je vrijeme da se ta sredstva vrate.

Lekić, izgleda, o tome ne želi ništa da zna. Nezvanične informacije govore da se radi o čak 70.000 eura i da je taj dug samo povećao nervozu u Demosu, a da su, ipak, politička neslaganja o pravcu daljeg djelovanja partije osnova za, sve očigledniji, raskol u ovoj partiji.

Da će se ovakav rasplet dogoditi na sjednici Glavnog odbora bilo je jasno još ranije kada je Danilović napustio sjednicu Predsjedništva koja je održana prije nekoliko dana.

Goran Danilović (Foto: Facebook)

U Demosu juče niko nije bio spreman javno da govori o svim dešavanjima u partiji, ali je očigledno da oni koji podržavaju Danilovića imaju znatnu većinu.

“Dosta članova partije došlo je sa Danilovićem iz Nove srpske demokratije. Posebno je značajna podrška koju on ima od Gorana Radonjića koji je takođe bio u Novoj sa Danilovićem. Njih dvojica su obezbijedili veoma značajnu većinu i u Glavnom odboru”, kaže sagovornik DN iz Demosa, koji je želio da ostane anoniman.

Prema izvoru DN, propala sjednica Glavnog odbora je samo opomena, jer će Danilović i Radonjić već na sljedećoj smijeniti Lekića.

POSVAĐALA IH SPC

Da se Demos nalazi pred rascjepom pisala je “Pobjeda” prije nekoliko nedjelja, prenosi CdM. Tada je grupa funkcionera, predvođena članovima Predsjedništva Ankom Vukićević, Srđanom Pavićevićem, Seadom Sadiković i Zoranom Miljanićem, zaprijetila odlaskom ukoliko se nastavi dalja klerikalizacija te stranke koju personifikuje Goran Radonjić, najbliži saradnik Gorana Danilovića.

Razlog za nezadovoljstvo je bila odluka Radonjića, koji je sredinom marta sa sveštenikom SPC osvještao prostorije odbora te stranke koje se nalaze u Bloku pet u Podgorici.

Taj čin je zasmetao crnogorskoj struji unutar Demosa koju predvodi poslanica iz Nikšića Anka Vukićević, koja je smatrala da takav postupak ne priliči građanskoj stranci i da je više blizak konzervativnim, desničarskim strankama.

Radonjić, koji je u Demos došao iz Nove srpske demokratije zajedno sa Goranom Danilovićem, pozvao se, pak, na odluku Izvršnog odbora Gradskog odbora Demosa koja je donijeta na sjednici kada je odlučeno da se kancelarije osveštaju, povodom čega je, prilikom glasanja, ubjedljiva većina bila za.

Na sjednicu Glavnog odbora došla je većina članova Predsjedništva koji smatraju da Demos treba da ostane vjeran građanskim principima, i koji su čvrsto uz Lekića. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!