Argentina: Iza lažnog zida kuće otkrivena najveća riznica nacističkog blaga

Otkriveno je 75 nacističkih predmeta, uključujući poprsje Adolfa Hitlera, kutije ukrašene svastikama, a pronašli su i napravu za mjerenje veličine glave

Foto: Federalna policija

Skriveno iza lažnog zida kuće u Buenos Airesu, nalazilo se najveće nacističko blago ikad otkriveno u Argentini.

Kako prenosi Associated Press, otkriveno je 75 nacističkih predmeta, uključujući poprsje Adolfa Hitlera, kutije ukrašene svastikama, a pronašli su i napravu za mjerenje veličine glave.

“Preliminarne istrage pokazuju da je riječ o izvornim djelima”, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Patricia Bullrich.

Dodala je i da su neki predmeti popraćeni starim fotografijama, vjerovatno da bi im se povećala komercijalna vrijednost.

Foto: Federalna policija

Šef argentinske federalne policije Nestor Roncaglia upozorio je da do sad nisu imali slična otkrića, prenosi express.hr.

“Pronalazili smo ukradene umjetnine ili krivotvorine, ali ovo su originali i mi moramo otkriti istinu”, rekao je Roncaglia.

Trenutno je najveća zagonetka kako su uopšte artefakti dospjeli u Argentinu. Najizglednija teorija je da su ih visoki nacistički funkcioneri dopremili nakon kraja Drugog svjetskog rata, jer su u Argentini imali sigurno utočište.

Foto: Federalna policija

Neki od najgorih zločinaca, poput zloglasnog Josefa Mengela, u koncentracionim logorima koristili su ljude kao eksperimentalne kuniće.

Mengele je tražio način kako da genetskim inženjeringom stvori Arijevce. Idealni su mu bili blizanci, jer bi na jednom radio eksperiment, a drugi bi mu služio kao kontrolni primjer. Ubrizgavao je ljudima boju u oči kako bi iz smeđih dobio njemački plave, amputirao udove i presađivao na druge ljude, obavljajući operacije u nesterilisanim uslovima, bez analgetika i na živo, a pacijenti su umirali u velikim mukama.

Foto: Federalna policija

Ubrizgavao im je otrovne supstance, a u svojim eksperimentima je koristio čak 3.000 blizanaca, od kojih je preživjelo samo 180. Bavio se i vještačkom oplodnjom, testiranjem granica ljudske izdržljivosti smrzavajući pacijente, ostavljajući ih bez vode i hrane, vadeći im organe… Nakon pada Njemačke, Mengele je uspio da pobjegne saveznicima u Argentinu. Promijenio je identitet i izgled plastičnim operacijama. Utopio se plivajući, a njegov identitet je potvrđen tek 1992. godine. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!