Sukob u Zalivu: Posljedice bi mogle da budu nesagledive i da uzdrmaju svjetsko tržište

Sa populacijom od oko 2,7 miliona stanovnika Katar dosta toga stavlja na kocku. Mjere preduzete kada je u pitanju vazdušni saobraćaj mogle bi ozbiljno da naštete domaćem aviosaobraćaju, ali i ugroze ostale letove. Pored toga, Katar je preko kopna povezan samo sa Saudijskom Arabijom, a preko te granice zemlja se snabdijeva hranom. Kako su Saudijci saopštili da će zatvoriti i tu granicu, Katar će postati zavistan od vazdušnog i vodenog snabdijevanja…

Foto: Google map

Kompletan avio, drumski i pomorski saobraćaj biće ukinut između četiri najmoćnije članice Savjeta za saradnju zalivskih arapskih država sa Katarom, a u toku je povlačenje diplomata sa njenih teritorija.

Ukidanju diplomatskih veza priključili su se i Libija i Maldivi.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Katara rečeno je da ne postoji pravnog osnova za odluku koju su donijele Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Emirati i Bahrein. Kako piše britanski “Gardijan”, zvaničnici Saudijske Arabije su izjavili da će trupe Katara biti povučene iz rata u Jemenu.

Kako prenosi RT, avio kompanija Emirati erlajns je proglasila suspenziju letova ka Dohi od utorka, a ubrzo su stigle iste odluke i od Flajdubaija, Etihada i Al Arabije. Katar je, inače, poznat po svojoj aviokompaniji Katar ervejs, međunarodnoj medijskoj kući Al džazira, a ovakve mjere mogle bi da utiču i na sportski svijet, budući da je upravo ta zemlja domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. Posljedice bi mogle da budu nesagledive i da uzdrmaju svjetsko tržište, piše blic.rs.

Mjerama se priključio i Jemen, prenosi državna agencija Saba, koji je Katar optužio za saradnju sa ekstremnim grupama u civilnom ratu.

Kako je rekao zamjenik šefa kabineta predsjednika Irana, Hasan Rohani, presijecanje odnosa sa Katarom nije solucija za rješavanje krize na Bliskom istoku.

“Cijela zona presijeca diplomatske odnose i zatvara granice… To nije način da se riješi problem. Kao što sam rekao ranije, agresija i okupacija neće rezultirati stabilnošću”, napisao je Hasan na svom Twitter nalogu.

SKAČU CIJENE NAFTE

Cijene nafte skočile su na svejtskoj berzi nakon uvođenja mjera prema Kataru, prenosi Rojters.

Katar je najveći svjetski distributer tečnog gasa i pojedinih gasnih derivata.

Ovu odluku četiri članice su donijele, kako je saopšteno, jer Katar podržava terorizam, o čemu se pričalo i ranijih godina. Kako je prošle godine pisao list “Independent”, Katar je jedna od zemalja koje je direktno finansirala ISIS i prižala im logističku podršku.

U saopštenju koje izdala saudijska novinska agencija SPA, saudijski naftni gigant optužio je Katar da podržava ekstremističke grupe i širi njihovu nasilnu ideologiju, misleći naizgled na državni satelitski televizijski kanal Katara, Al Džaziru.

“Katar prihvata pregršt terorističkih i sektaških grupa, koje za cilj imaju destabilizaciju regiona, uključujući Muslimansku braću, Islamsku državu i Al Kaidu, i promoviše poruke i planove ovih grupa kroz medije konstantno”, piše u saopštenju koje prenosi SPA.

U saopštenju se dalje optužuje Katar da podržava ekstremiste koje podržava i Iran.

Egipat je saopštio preko državne novinske agencije da politika Katara “prijeti arapskoj nacionalnoj bezbjednosti i sije sjeme razdora i podjele unutar arapskih društava, prema namjernom planu na čijoj su meti jedinstvo i interesi arapske nacije”.

ŠTA OVO ZNAČI ZA KATAR I ŠIRE

Sa populacijom od oko 2,7 miliona stanovnika Katar dosta toga stavlja na kocku. Mjere preduzete kada je u pitanju vazdušni saobraćaj mogle bi ozbiljno da naštete domaćem aviosaobraćaju, ali i ugroze ostale letove. Pored toga što će biti otkazane desetine letova koji se dnevno obavljaju ka zalivskim zemljama, Katar je poznat i kao veoma važno čvorište koje povezuje Evropu sa Azijom i Okeanijom. Ustaljene rute moraće da promijene stazu ili izaberu novu vazdušnu luku da natoče gorivo, što će, svakako, poremetiti red letjenja i izazvati velika kašnjenja.

“Ako je sada putovanje do Evrope šest ili sedam sati, promjenama ruta ono će trajati i do devet sati, što će umnogome uticati na putnike” kažu iz kompanije “Cornerstone Global”.

HRANA

Katar je preko kopna povezan samo sa Saudijskom Arabijom, a preko te granice zemlja se snabdijeva hranom. Stotine kamiona dnevno uđu u Katar i vjeruje se da se na taj način dopremi 40 odsto namirnica koje se koriste u prehrani. Kako su Saudijci saopštili da će zatvoriti i tu granicu, Katar će postati zavistan od vazdušnog i vodenog snabdijevanja.

“To će odmah izazvati inflaciju i uticati na građane koji će vršiti pritisak na vladajuću porodicu da ili promijene vođstvo, ili pravac”.

POSLOVI

Odluka zemalja koje su svojim stanovnicima naložile da napuste Katar u roku od 14 dana uticaće i na poslove. Katar je poznat kao zemlja koja ugošćava mnoge multinacionalne kompanije. Jedan od najvećih udaraca bio bi, svakako, ako bi i Egipat izdao takvu naredbu, budući da u Kataru radi oko 180.000 Egipćana i to u inženjerstvu, medicini, pravu i građevinarstvu.

Gubitak tolike radne snage izazvao bi probleme kako za lokalne, tako i za međunarodne kompanije.

SAD U PROBLEMU

Diplomatska kriza mogla bi da ima ozbiljne implikacije i na Sjedinjene Američke Države čija se najveća regionalna vojna baza nalazi upravo u Kataru. Vazdušna baza smještena u Al Udeidu ima najveće vojno osoblje na Bliskom istoku, a i sama Doha dom je 11.000 američkih vojnika i drugog vojnog osoblja.

ŠTA KAŽE KATAR: “ORKESTRIRANA KAMPANJA”

Procurjela e-mail prepiska između ambasadora UAE i SAD prikazuju kontinuiranu kampanju koja se vodi protiv Katara i Kuvajta, piše danas domaća Al džazira.

Kako pišu, katarska novinska agencija hakovana je prošle nedjelje i lažne zamjerke na račun američke spoljne politike postavljene na njihovoj veb stranici pogrešno su pripisane lideru Katara.

Sada, niz e-mailova koji pripadaju ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koji su poslati američkom kolegi, procureli su u javnost. Oni otkrivaju kako su ambasador i Fondacija za odbranu demokratije lobirali protiv Katara i Kuvajta u Vašingtonu, piše Al džazira.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!