Raskrinkana posljednja tajna Šestodnevnog rata: Kako je izbjegnuta detonacija nuklearne bombe na Sinaju

Tim bi bio prevezen u dva helikoptera, koji bi postavili bombu i potom uspostavili zapovjedno mjesto u nekom kanjonu. Da su dobili naredbu za detonaciju, bljesak i nuklearna “pečurka” bili bi vidljivi iz cijelog Sinaja, a možda i do Kaira

Foto: Wikipedia

Pred sam početak Šestodnevnog rata, prije pola vijeka, izraelski naučnici završavali su atomsku bombu koju je tamošnja vojska planirala da detonira na jednoj od planina na Sinaju u slučaju da Izrael počne gubiti rat, objavio je New York Times.

Tajni plan bio je nazvan “Samson”, a cilj je bio zastrašiti Egipat i susjedne arapske države Siriju, Irak i Jordan, kao i isprovocirati mirovne pregovore.

“To je bila posljednja tajna rata 1967. godine”, rekao je dr Avner Cohen, jedan od vodećih istoričara izraelskog nuklearnog programa.

Izrael je na kraju pobijedio Egipat, Jordan i Siriju toliko brzo da nije bilo nikakve potrebe za korištenjem nuklearne bombe, a izraelski nuklearni program ostao je tajna koju ta država ni danas javno ne priznaje, prenosi “Jutarnji list”.

Detalje plana “Samson” Cohenu je otkrio Itzhak Yaakov, penzionisani brigadni general izraelske vojske koji je u doba Šestodnevnog rata bio zadužen za nadgledanje razvoja oružja. Yaakov, koji je preminuo 2013, završio je i na sudu zbog svojih razgovora sa izraelskim novinarom o nuklearnom programu.

Yaakov je vodio tim komandosa čiji bi zadatak bio da postave bombu na planinu dvadesetak kilometara daleko od egipatskog vojnog kompleksa Abu Ageila na Sinaju. Plan je bio da se pošalje mali odred padobranaca koji bi privukao pažnju egipatske vojske u pustinjskom području, dok bi tim komandosa pripremio bombu.

Tim bi bio prevezen u dva helikoptera, koji bi postavili bombu i potom uspostavili zapovjedno mjesto u nekom kanjonu. Da su dobili naredbu za detonaciju, bljesak i nuklearna “pečurka” bili bi vidljivi iz cijelog Sinaja, a možda i do Kaira.

Yaakov je bio u helikopteru koji je sproveo izviđanje planine. Iako su morali da se vrate jer je Egipat poslao presretače u njihovom smjeru, ispunili su glavni cilj misije.

“Bili smo vrlo blizu”, rekao je Yaakov. “Vidjeli smo planinu, vidjeli smo da postoji mjesto gdje možemo da se sklonimo, u jedan kanjon”, rekao je on.

Detonaciju bombe zvali su “Samsonovom opcijom” jer, kao što je i biblijski junak srušio krov filistejskog hrama, čime je ubio i njih i sebe, postojala je opasnost da bi eksplozija bombe ubila i Yaakova i njegov tim.

Dr Cohen, profesor instituta za međunarodne studije Middlebury Montereyu u Kaliforniji, autor je dvije knjige o izraelskom nuklearnom programu – “Izrael i bomba” i “Najgore čuvana tajna”. Sa Yaakovom se nalazio redovno u godinama prije njegove smrti i tvrdi da mu je obećao da će pronaći pravi trenutak da objavi njegovu priču, koji je došao sada, na 50. godišnjicu rata. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!