Novi teroristički napad u Londonu: Noževima na pješake, sedmoro mrtvih, više od 45 povrijeđenih (VIDEO)

Britanski mediji su ranije javili i da su nakon ulijetanja kombija iz njega iskočila trojica muškaraca sa noževima koji su počeli da napadaju okupljene, “pozivajući se povicima na Alaha”. Potom su se, kako su javili, čuli i pucnji, a jedan policajac je povrijeđen

Foto: Twitter

Najmanje sedam osoba je stradalo, a više od 45 ljudi povrijeđeno u seriji napada u subotu veče u Londonu.

Prvo se jedan muškarac kombijem zaletio u pješake na Londonskom mostu. Uslijedili su napadi noževima u okolini mosta, na pijaci Borou i u Voksholu, a nakon toga je prijavljen i niz eksplozija u okolini mosta.

Napadi se tretiraju kao teroristički čin.

Kako prenosi britanski “Gardijan”, policija je usmrtila trojicu osumnjičenih za napade.

Britanski mediji su ranije javili i da su nakon ulijetanja kombija iz njega iskočila trojica muškaraca sa noževima koji su počeli da napadaju okupljene, “pozivajući se povicima na Alaha”. Potom su se, kako su javili, čuli i pucnji, a jedan policajac je povrijeđen.

Policija je zatvorila Londonski most.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije na kojima se vidi kombi koji su napadači koristili u napadu na Londonskom Bridgeu.

Izbadanje nožem u Voksholu, prema saopštenju policije, nije povezano sa ostalim incidentima tretiranim kao teroristički napadi.

Nakon prvobitnog napada kombijem odjeknulo i nekoliko detonacija, ali se pokazalo da se radi o kontrolisanim eksplozijama koje je izvela policija.
Odmah nakon saznanja o napadu na Londonskom mostu policija je počela da evakuiše okolne restorane, hotele i druge lokacije.

Kombi koji su koristili teroristi (Foto: Twitter)

Veliki broj policijskih i kola Hitne pomoći je na ulicama Londona, na terenu su i antiterorističke jedinice, a područje nadlijeće i helikopter. Brojne ulice su zatvorene i pojedine saobraćajne linije su privremeno obustavljene. Na zahtjev policije zatvorena je i željeznička stanica kod Londonskog mosta.

U zvaničnom saopštenju Hitne službe Londona (NHS) navedeno je da su reagovali, uz pripadnike drugih hitnih službi, na Londonskom mostu, da su poslali više ambulantnih kola, kao i specijalnih jedinica.

Nakon ulijetanja kombija među pješake na Londonskom mostu, policijske jedinice su morale da intervenišu i u području Borou pijace zbog prijava o izbadanju, posle čega se čula i pucnjava.

BBC je objavio fotografiju na kojoj je prikazan muškarc koji leži na zemlji i naizgled na sebi ima eksplozivni prsluk, a koja je navodno nastala u okolini pijace.

BBC navodi i da su pristalice Islamske države pozdravile noćašnje incidente na društvenim mrežama, ali još niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Policija je zatražila da se svi koji se nalaze u blizini Londonskog mosta, pijace Borou ili Vokshola što prije udalje i potraže sklonište da bi “omogućili hitnim službama da se izbore sa incidentima koji nisu završeni”.

U međuvremenu, na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem pripadnici policije na nišanu drže nepoznatog muškarca, ali nije utvrđeno da li je on upleten u bilo koji od incidenata.

Kasnije su objavljeni i snimci na kojima se vidi kako policija ulicom vodi desetine osoba koje drže ruke iznad glave, prenosi “Blic”.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej je ranije sinoć dala kratku izjavu: “Užasan incident se tretira kao potencijalni teroristički napad”.

Reporterka BBC Holi Džouns, koja se zadesila na licu mjesta u trenutku nesreće, kaže da je kombi vozio muškarac i da je, kako joj se čini, vozio brzinom od oko 80 kilometara na sat, a da je nakon incidenta Hitna pomoć pomagala oko pet osoba.

Dodala je i da se kombi kretao iz pravca centralnog Londona prema južnoj strani rijeke, kao i da je kasnije vidjela da policija stavlja lisice muškarcu koji na sebi nije imao majicu.

“Nekoliko kola se odazvalo nakon incidenta na mostu, molimo vas izbjegavajte područje”, saopštila je ranije večeras londonska Hitna pomoć na svom zvaničnom nalogu na Twitteru.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan objavio je kratko saopštenje na Twitteru, potvđujući da su hitne službe reagovale povodom incidenta koji se dogodio na Londonskom mostu i zamolivši građane da prate zvaničnu Twitter stranicu policije kako bi dobili tačne informacije. Dodao je i da je u kontaktu sa policijskim zvaničnicima u vezi sa “kukavičkim napadom u Londonu”.

Foto: Printscreen

Lider laburista Džeremi Korbin saopštio je da je saznao za “brutalne i šokantne incidente” koji su se dogodili u Londonu i da su njegove misli sa žrtvama i njihovim porodicama.

Beskućnik koji se u trenutku napada našao ispod mosta, Stiven Tul, čuo je strahovit udarac. Kada je pošao da vidi šta se dešava, vidio je jednog muškarca kako iskače iz kombija i napada ljude.

Džerard Vovls (47), tvrdi da je bio na početku južne strane Londonskog mosta kada je vidio da žensku osobu sječivima ubadaju trojica muškaraca.

“Hoću da znam da li je još živa. Hodam okolo već više od sat vremena i plačem, ne znam šta da radim”, rekao je on.

Britanski mediji su ranije javili i da su nakon ulijetanja kombija iz njega iskočila trojica muškaraca sa noževima koji su počeli da napadaju okupljene, “pozivajući se povicima na Alaha”. Potom su se, kako su javili, čuli i pucnji, a jedan policajac je povrijeđen.

Policija je izdala i kratko saopštenje u kojem je navedeno da su svjesni informacija koje kruže društvenim mrežama, ali da će objaviti više informacija kada budu mogli, jer moraju sve precizno da utvrde.

Ovo je drugi teroristički napad u Velikoj Britaniji za manje od dvije nedjelje i treći u posljednja tri mjeseca. U Mančesteru je 22. maja bombaš samoubica usmrtio 22 osobe na koncertu američke pop pjevačice Arijane Grande, a prije nepuna tri mjeseca napadač je pokosio vozilom pješake na Vestminsterskom mostu i potom nožem napao policajca ispred parlamenta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!